Image

JLL och Experian startar europeiskt rankingsystem

HANDEL Experian och Jones Lang LaSalle lanserar 2009 års Europeiska rankingsystem för stadskärnor som för första gången visar relationen mellan privat konsumtion i europeiska städer och de högsta butikshyrorna. Det nya rankingsystemet är designat för att utrusta investerare, utvecklare och detaljhandlare med avgörande information om de bästa lokaliseringsmöjligheterna i Europa.
Publicerad den 24 Juni 2009

London och Paris har de bästa förutsättningarna för lokalisering av detaljhandel i Europa. Städerna intar första och andra plats i rankingen i aspekter av privat konsumtion och de har också några av de högsta butikshyrorna.
Italien, Tyskland och Spanien har alla två centrum var som kvalificerar sig till topp tio i den europeiska rankingen. Moskva är den enda staden i Central- och Östeuropa som tar sig in på topp tio.

I Tyskland har Berlin den högsta privata konsumtionen trots att hyresnivåerna i München och Frankfurt är betydligt högre. Detta reflekterar en stark efterfrågan från hyresgäster och en hög kvalitetsmix av detaljhandlare. München är också den generellt främst ansedda staden för butikslokaliseringen i Tyskland. Även Düsseldorf som är rankad på 43:e plats i faktorer av konsumtion, har ett starkt detaljhandelsutbud och innehar den 13:e högsta hyresnivån i Europa. Detta visar på betydelsen av att analysera både konsumtionen och hyresnivåerna när man utvärderar en stads detaljhandelspotential. Det europeiska rankingsystemet för detaljhandeln är det första som kombinerar både konsumtion och hyresnivåer för att förstå kvalitén av en stads detaljhandelsvillkor och den omsättningsnivån som detaljhandlare kan uppnå.

Städer i Central och Östeuropa stod endast för 10 procent av topp 50 vilket åskådliggör att trots den snabba detaljhandelsutvecklingen under senare år har stadskärnorna fortfarande en generell brist på kvalitet i det befintliga detaljhandelsutbudet jämfört med Västeuropeiska städer.

Stockholm hamnar på en 26:e plats i rankingen framför Helsingfors på 27:e. Båda städerna har jämförbart lägre hyror än motsvarade städer i Europa vilket kan förklaras av en historiskt svagare efterfrågan från internationella detaljhandlare (till stor del på grund av logistiska orsaker) men detta är nu under förändring.

Jonathan de Mello, director för Retail Property Consultancy på Experian, kommenterar:
- Vårt gemensamma europeiska rankingsystem med detaljhandelsdata från Jones Lang LaSalle kommer att ge detaljhandlare och fastighetsägare unik information om de bästa detaljhandelscentrumen i Europa. Vårt rankingsystem är baserat på en gravitationsmodell, vilket betyder att den tar i beräkning påverkan av konkurrens – detta är avgörande i marknader med starka handelsdestinationer utanför staden såsom Berlin, Madrid och Lissabon. Vårt rankingsystem ger den mest omfattande översikten av detaljhandelscentrum över hela Europa.

James Dolphin, chef för Pan-European Retail Agency på Jones Lang LaSalle säger:
- Den europeiska rankingen bidrar till ett stort steg framåt i arbetet med etableringar och jämförelser av storleken av konsumtion i större europeiska städer. Detta är ett betydande stöd i arbetet att bedöma möjligheterna för detaljhandlare, utvecklare och investerare. Det handlar inte bara om storlek, att förstå hyresnivåer är minst lika viktigt. Genom att kombinera de båda samt använda sig av vår specialistkunskap inom detaljhandelsuthyrning i respektive land, kan vi bättre förstå detaljhandelsvillkoren, hyresgästernas efterfrågan, tillgängligheten av ytor och slutligen hjälpa till att fastställa den potentiella omsättningen. Som alltid handlar det om lokal expertis och total förståelse för det unika utbudet och efterfrågan som karaktäriserar varje läge.

Experian har analyserat nivåer av detaljhandelskonsumtion för alla större europeiska städer tillsammans med hyresdata från Jones Lang LaSalle. Den europeiska rankingen bygger på unika och omfattande globala data som gör det möjligt att räkna ut den totala detaljhandelsomsättningen för varje större europeisk stad. För varje stads ranking har faktorerna konsumtion från utlandet, konsumtion per person per land, detaljhandelsutbudet i varje stad och effekterna av konkurrens från externa köpcentrum tagits i beräkning.

Den här europeiska detaljhandelsrankingen förser detaljhandlare och fastighetsinvesterare med den mest robusta uppskattningen av detaljhandelsförsäljning genererade av Europas främsta centrum.



Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

NCC-vd:n: "Vi är inte immuna"

Bolag Det är samma marknad som förra året. Det säger NCC:s vd Tomas Carlsson när han kommenterar marknadsutsikterna. Även om vissa områden i bolaget har det något tuffare så påverkas kassaflödet positivt av att de inte har investerat i fastighetsutveckling under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige