Hyresnivåerna har sjunkit på de flesta marknader, med störst nedgång i Moskva och London (-28,6 procent respektive -21,1procent). Även Madrid (-12,5 procent) och Warszawa (-10,7 procent) visade tvåsiffriga nedgångar i första kvartalet. Storstäderna i Tyskland hade hyresjusteringar på mellan -2 procent och -5 procent, vilket var den första noterade nedgången på denna marknad under den här cykeln.
Eftersom hyresgästerna i större utsträckning efterfrågar mindre kontorslokaler och använder befintligt utrymme mer effektivt har uthyrningsvolymerna minskat under hela 2008 med ytterligare nedgångar under årets första tre månader. Totalt uppgick de europeiska uthyrningsvolymerna till 1,9 miljoner kvadratmeter, en nedgång med 37 procent i kvartalet (-40 procent jämfört med motsvarande period 2008). Det motsvarar en nedgång med 31 procent jämfört med den genomsnittliga volymen de senaste fem åren. Central- och Östeuropa (CEE) har särskilt påverkats av de försämrade ekonomiska förutsättningarna och framtidsutsikterna, och uthyrningsvolymerna har minskat med -41 procent i kvartalet. I Västeuropa har betydande nedgångar noterats i Utrecht (-82 procent) och Dublin (-71 procent). Även på större marknader som London (-65 procent), Madrid (-56 procent) och Paris (-23 procent) har uthyrningsaktiviteten minskat under årets första kvartal jämfört med motsvarande period 2008.
Den svaga efterfrågan och färdigställande av nya kontorslokaler på mer än två miljoner kvadratmeter under årets första kvartal medförde att den totala vakansgraden i Europa ökade från 7,7 procent i sista kvartalet 2008 till 8,5 procent i första kvartalet 2009. Den höga utbudsnivån av färdigställda kontorslokaler i Moskva ökade den aggregerade vakansgraden i Central- och Östeuropa till 13,6 procent under årets första tre månader jämfört med 4,9 procent för ett år sedan. Vakansgraden i Europa varierar nu mellan 2,4 procent i Luxemburg och 18,5 procent i Dublin.
- Många kontorsprojekt har ställts in eller skjutits på framtiden de senaste månaderna, men den dramatiska nedgången i efterfrågan påverkar hyresnivåerna. Indikatorer visar att förutsättningarna för en bred konjunkturnedgång är här, något som kommer att påverka regionens kontorsmarknader, säger Chris Staveley, chef för Jones Lang LaSalles Cross Border team.
Kontorsmarknaden i Sverige skiljer sig inte mycket från kontorsmarknaden i övriga Europa. Uthyrningsvolymerna har minskat drastiskt jämfört med första kvartalet 2008. I Stockholm har volymen sjunkit med drygt 20 procent, i Göteborg med 54 procent och i Malmö med 30 procent. Den globala finansoron innebär att företagen avvaktar med att teckna nya hyresavtal eftersom det är svårt att avgöra hur krisen kommer att påverka den egna verksamheten och hur lokalbehovet ser ut framöver.
Kontorshyresnivåerna har också påverkats negativt med en nedgång på cirka sju procent i Stockholm CBD under första kvartalet 2009 jämfört med första kvartalet 2008. I Göteborg och Malmö syns ännu ingen hyresnedgång. Dessa marknader brukar följa Stockholms utveckling med en viss tidsförskjutning, och sannolikt ser vi en press på hyresnivåerna även i Göteborg och Malmö före utgången av 2009.
Presenteras av WeOffice
Presenteras av Pattern Geographic
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.