Image

Här är nya Kungliga biblioteket

Bygg/Arkitektur För första gången på många år kan rariteter ur Kungliga bibliotekets samlingar nu visas upp för besökare, däribland den unika Djävulsbibeln. Det är en av nyheterna som möjliggjorts i och med den renovering och ombyggnad av Kungliga biblioteket som Statens fastighetsverk arbetat med under två års tid. Fler studieplatser, en permanent plats för de audiovisuella samlingarna, nytt café samt effektivare kontorsytor är andra tillskott.
Publicerad den 22 Maj 2013

Ett utökat myndighetsuppdrag, behov av nytt klimatsystem och önskemål om fler publika ytor är huvudskälen till den omfattande renovering och ombyggnad som Statens fastighetsverk just avslutat på Kungliga biblioteket i Stockholm.

- Att renovera och bygga om ett hus från 1877, dessutom ett bibliotek där det i normala fall råder så gott som tystnad, är en utmaning. KB har hållit öppet som vanligt under renoveringen vilket ställt stora krav på såväl besökare, byggare som KB:s personal. Resultatet är ett välfungerande och mer tillgängligt nationalbibliotek, säger Lenka Medin, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Ungefär halva byggnaden har omfattats av renoveringen. Utöver kontorsplanen - som fått moderna och ändamålsenliga arbetsplatser - har förändringar gjorts i Stora läsesalen, Specialläsesalen och Forskarläsesalen. Mycket har handlat om att modernisera inomhusklimatet.

- Nästan hela byggnaden har fått ett nytt system för att luften ska vara så bra som möjligt. Ett annat välkommet tillskott är fler garderober i entréhallen. Här öppnar också ett nytt café i maj, ett café du kan nyttja utan att registrera dig som besökare. I och med detta hoppas vi att besökare, som i normala fall inte besöker KB, ska hitta hit och njuta av den vackra byggnaden, säger Lenka Medin.

Även byggnadens lägre våningsplan har fått en rejäl ansiktslyftning under renoveringen. Antalet studieplatser har ökat och de audiovisuella samlingarna för radio, tv, film och musik har fått en ny hemvist här.

- Det känns jättebra att vi nu kan erbjuda bra förutsättningar för de forskare som använder våra audiovisuella samlingar i sitt arbete. Bredden, från tryckt och handskrivet material till digitalt och audiovisuellt material, är det som är unikt med Sveriges nationalbibliotek, säger Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie.
Här finns även en ny tidsskriftsläsesal, en ny utställningsyta och en ”skattkammare” i vilken KB kan visa upp rariteter ur samlingarna. En av dessa är Codex Gigas, Djävulsbibeln, som nu visas för besökare för första gången på flera år.

Ombyggnaden och renoveringen av KB har skett i samarbete med Murman arkitekter AB genom Hans Murman och Lars Johan Tengnér.

Kortfakta KB
Kungliga biblioteket, beläget i Humlegården i Stockholm, är Sveriges nationalbibliotek och samlar i stort sett allt som publiceras i Sverige eller på svenska. KB:s samlingar består av cirka 18 miljoner objekt och över sju miljoner timmar ljud och rörlig bild. Byggnaden förvaltas av Statens fastighetsverk.

KB i siffror
KB:s samlingar uppgår till drygt 140 hyllkilometer och över sju miljoner timmar ljud och rörlig bild. Hälften av samlingarna, 70 km, är boksamlingar, det vill säga böcker, broschyrer och tidskrifter;
• 30 km är dagstidningar.
• 11 km är vardagstryck.
• 7 km är mikrofilm och mikrofiche.
• 6 km är affischer.
• 5,5 km är kartor och bilder.
• 5 km är handskrifter.
• 0,2 km är musiktryck.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige