Image

Gammalt hantverk bakom restaurering av Naturhistoriska

Bolag Naturhistoriska riksmuseets karaktäristiska koppartorn har fått ny glans. Statens fastighetsverk (SFV) har nyligen avslutat en utvändig och invändig renovering av huvudbyggnadens kupol och ovanliggande torn, ett restaureringsarbete som utförts på hög höjd med traditionella hantverksmetoder.
Publicerad den 28 Januari 2014

Restaureringen av Naturhistoriska riksmuseets kupol och torn har omfattat koppararbeten, fönsterrenovering, fogarbeten i tegel och granit, förgyllningsarbeten samt rengöring och lagning av de glaskasetter som finns i den invändiga kupolen.

Naturhistoriska riksmuseet är statligt byggnadsminne sedan 1935 och Statens fastighetsverk har därför valt att arbeta med traditionella byggnadsmaterial, färger och metoder. Flera olika hantverkskompetenser som murare, målare, kopparslagare och förgyllare har krävts för att nå det fina resultatet.

Utsikten från museets torn har förstås förändrats till stor del under årens lopp men ser man till hantverket är det nästan som att göra en tidsresa hundra år tillbaka i tiden. Murarna har arbetat med sina slevar och hinkar med kalk, målarna hanterat den trögflytande linoljefärgen, plåtslagarna hamrat falsar på kopparn medan förgyllaren lagt bladguld på urtavlornas detaljer.

- När det gäller en restaurering i ett statligt byggnadsminne varken kan eller får vi arbeta så mycket modernare än så här. Säkerhet och arbetsmiljö ser förstås annorlunda ut idag men i övrigt är vår uppgift som förvaltare att hitta skickliga hantverkare som verkligen behärskar materialen och metoderna, säger Lenka Medin, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Josefin Henriksson, SFV:s projektledare, poängterar att det inte gått att rationalisera arbetet vare sig då det gäller metoder eller material.

- Museets torn är högt beläget och det är så trångt att vi aldrig hade kunnat få upp några stora maskiner. Det måste vara mankraft och händer som arbetar vilket gör att det känns väldigt gediget. Det blir verkligen handgjort hela vägen.

Projektet, som nu avslutats, påbörjades i april 2013 och har omfattat:

# Kopparplåtarbeten på tornbyggnaden och täckning av balkonger.
# Renovering och ny infästning av gjutjärnsräcke.
# Traditionsenlig målning av spröjsade fönster och dörrar, in- och utvändigt.
# Komplettering och lagning av bruksfogar mellan granitsten och tegelsten.
# Förgyllning av urtavlornas gulddetaljer samt bokstäverna i NATURHISTORISKA
RIKSMUSEET, detta har gjorts i äkta bladguld om 23,75 karat.
# Rengöring och reparation av den inre glaskupolens luxferglas.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Hovrätten avslår Oscar Properties rekonstruktionsansökan – överklagar till HD

Bolag Den 20 maj överklagade Oscar Properties tingsrättens beslut att neka bolaget rekonstruktion och nu har Svea hovrätt gjort sin bedömning i frågan – beslutet är att de avslår bolagets överklagan, det framgår av en handling från hovrätten som Fastighetssverige tagit del av. Oscar Properties har nu själva bekräftat att de överklagar beslutet till Högsta domstolen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige