Image

Förlustresultat för NCC

RAPPORTER NCC redovisar ett resultat efter skatt på -261 miljoner kronor för årets tre första månader. Förra året reovisade bolaget en vinst efter skatt på 90 miljoner kronor samma period.
Publicerad den 13 Maj 2009

Resultatet efter finansiella poster landade på -352 (117) miljoner kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 11 065 (11 412) miljoner kronor.

– Efterfrågan på den nordiska byggmarknaden var fortsatt svag under det första kvartalet 2009. Orderingången uppgick till 8 166 (11 993) MSEK, vilket var en minskning med 32 procent jämfört med motsvarande period föregående år, säger vd Olle Ehrlén.

– Det första kvartalets resultat är säsongsmässigt svagt för NCC, framför allt beroende på att asfalt- och viss anläggningsverksamhet inte kan bedrivas vid kall väderlek. I år påverkades resultatet dessutom av den svaga bostadsmarknaden. Entreprenadverksamheterna förutom den danska visade däremot ökad lönsamhet jämfört med föregående år.

– Vi sålde fler bostäder i första kvartalet jämfört med motsvarande period föregående år men till lägre priser. Antalet sålda bostäder uppgick till 576 (546). Genom att sälja fler bostäder och byggstarta betydligt färre än tidigare har vi minskat vår riskexponering i utvecklingsaffären. Vi har också sålt mark med tillhörande entreprenad motsvarande 218 bostäder i hyresrättsprojekt till investerare i Finland och Sverige.

– Vi anpassar organisationen, verksamheten och kostnaderna till marknadsförutsättningarna och till lägre volymer. Vi fokuserar på kassaflöde och kapitalbindning och vi har en god finansiell ställning.

Vid kvartalets utgång uppgick nettolåneskulden till 4 608 miljoner kronor och de outnyttjade bindande kreditlöftena till 4 330 miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

NCC-vd:n: "Vi är inte immuna"

Bolag Det är samma marknad som förra året. Det säger NCC:s vd Tomas Carlsson när han kommenterar marknadsutsikterna. Även om vissa områden i bolaget har det något tuffare så påverkas kassaflödet positivt av att de inte har investerat i fastighetsutveckling under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige