Image

Förbo investerar 750 miljoner kronor

INVESTERING Det kommunala bostadsbolaget Förbo satsar på fortsatt renovering och byggnation av nya hyresrätter. Bolaget har på kort tid startat samarbetsprojekt om 290 nya lägenheter. Det innebär en sammanlagd investering på cirka 750 miljoner kronor och motsvarar drygt fem procent av Förbos nuvarande bestånd, en hög nivå jämfört med snittet i branschen.
Publicerad den 30 Mars 2009

- Efterfrågan på hyresrätter är mycket stor och vi har tydliga krav från våra ägarkommuner att bygga fler och bra bostäder i attraktiva lägen. Dessutom är det ett bra läge att bygga nu när byggpriserna sänkts med 15-20 procent, säger Ulla Hamnlund-Eriksson, vd på Förbo som samägs av kommunerna Härryda, Mölndal, Lerum och Kungälv.

Sedan 2006 har Förbo färdigställt cirka 240 nya hyresrätter i de fyra ägarkommunerna, i fjol blev knappt 100 klara för inflyttning. Det mest spektakulära bygget under 2008 skedde i Lerums kommun, i norra Hallsås. Husen har anpassats till naturen, värms av solfångare och bergvärmepump, alla lägenheter har individuell mätning av värme och vatten.

- Norra Hallsås i Lerum är ett bra exempel på det som Förbo står för. Vi vill kunna erbjuda attraktiva och energisnåla bostäder med stora möjligheter till personliga val och med en känsla av småskalighet och naturvänlighet, säger Ulla Hamnlund-Eriksson.

Samtidigt som Boverket förutspår en halvering av bostadsbyggandet under 2009, planerar Förbo för flera nya bygg- och renoveringsprojekt. Bolaget har ingått samarbetsavtal om totalt 290 nya lägenheter med inflyttning 2009-2013. Uppdelat på kommunerna handlar det om 125 nya hyresrätter i Kungälv, 100 i Lerum, 40 i Mölndal och 25 i Härryda.

De aktuella samarbetsprojekten är:
• Utveckling av stadsdelen Kongahälla i centrala Kungälv tillsammans med Kungälvsbostäder, Riksbyggen och Kungälvs kommun.
• Fortsatt byggnation i Norra Hallsås tillsammans med Lerums kommun.
• Utveckling av miljonprogramsområdet Råda tillsammans med Härryda kommun.
• Utveckling av Kållered centrum tillsammans med Mölndals stad.

- Genom våra nybyggen och energieffektiva lösningar bidra vi till att kommunerna lever upp till sina mål vad gäller tillväxt och miljö, säger Ulla Hamnlund-Eriksson.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige