Image

Fastighetschef åtalas för vållande till annans död efter olycka

Juridik En fastighetschef åtalas för vållande till annans död efter en arbetsplatsolycka i Göteborg. Bolaget krävs på två miljoner kronor i företagsbot.
Publicerad den 22 Januari 2016

Göteborgs-Posten skriver om händelsen som inträffade i september 2014.

En målare stod i en skylift och målade fasaden högst upp i ett hus.

En lastbil kom körande på gatan,slog i liftbommen, vilket ledde till att målaren slungades ur liftkorgen och flög 40 meter genom luften och dog av skadorna.

Lastbilsföraren för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Enligt vittnen höll lastbilen låg fart. I polisförhör säger den 64-årige lastbilsföraren, enligt GP, att han aldrig såg liftbommen. Detta på grund av kontrasten i ljuset mellan den mörka lasthall han kom körande ifrån och dagsljuset där skyliften stod.

Den dåvarande fastighetschefen för bolaget hade, enligt Arbetsmiljöverket, arbetsmiljöansvaret för målaren som var entreprenör åt företaget. Fastighetschefen åtalas för vållande till annans död.

Av arbetsmiljöverkets utredning framgår att fastighetschefen lämnat över avspärrningsmaterial till målaren och sagt till honom att ställa upp skyliften i körbanan.

Arbetsmiljöverket konstaterar:
"Man skulle ha engagerat sig i hur liften ställdes upp, analyserat riskerna med den tunga trafiken och spärrat av för genomfart eller på annat sätt säkrat liften för påkörning. Att lämna över avspärrningsmaterial och nöja sig med det räcker inte."

Målaren skulle ha haft en personlig fallskyddsutrustning och varit fastsatt i korgen.
”Möjligen hade det räddat livet på honom”, skriver Arbetsmiljöverket.

Åklagaren anser att fastighetsbolaget inte gjort vad som krävts för att förebygga dödsfallet och begär att företaget ska dömas till en företagsbot på två miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kommunikationschefens bästa tips: "Kultur äter strategier till frukost"

Karriär Från musikbranschen till Norrlands största fastighetsbolag. Mia Forsgren har en lång erfarenhet inom kommunikationsarbete, men snart lämnar hon den resa som hon och Diös har gjort det senaste decenniet. För Fastighetssverige berättar hon om tipsen ett växande fastighetsbolag bör ha med sig i att bygga sitt varumärke.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige