Image

Estlands största handels- och logistikprojekt

STADSUTVECKLING Estlands största detaljhandels- och logistikpark, till ett slutvärde av 2,77 miljarder kronor, ska uppföras av Helios Properties Plc och Süda Maja. DTZ Sverige har som konsult stöttat Süda Maja inför samriskföretaget och kommer att fortsätta verka som mäklare inom projektet.
Publicerad den 10 Juni 2009

Det 84 hektar stora området, som kallas American Corner, ligger vid en större knutpunkt där Tallinns ringväg förbinds med motorvägen mellan Tallinn och Tartu, sju minuter från den internationella flygplatsen och 15 minuter från hamnen och den estniska huvudstadens centrum.

Avsikten med samriskföretaget mellan Helios Properties Plc och Süda Maja är att bygga 110 000 kvadratmeter affärslokaler och 185 000 kvadratmeter förstklassiga logistiklokaler i syfte att attrahera större europeiska aktörer inom detaljhandel och distributörer till den här strategiska platsen.

- American Corner blir ett nytt förstklassigt affärs- och detaljhandelsdistrikt med plats för detaljhandel, affärslokaler, logistik och fritid. Vi tror att regionala, nationella och internationella företag kommer att vara intresserade. Med tanke på det rådande klimatet är detta ett tydligt tecken på att det faktiskt finns intresse för att göra stora investeringar i den baltiska regionen i väntan på att marknaden ska stärkas, säger Kevin Havill, chef för Retail Services på DTZ.

Projektet har ett slutvärde på 2,77 miljarder kronor och för finansieringen står Helios finansiärer från Mellanöstern och lokala finanspartners.

Byggarbetet påbörjas under första kvartalet 2010 och den första fasen ska vara slutförd inom ett år. Projektet kommer att vara delvis spekulativt, men en del lokaler är uthyrda på förhand.

- Vi är glada över vårt samriskföretag med Süda Maja, som är en mycket högt ansedd estnisk exploatör. En så fantastisk placering ger oss stora möjligheter att tillhandahålla högkvalitativa lokaler för detaljhandel och logistik, och detta på en marknad där det inte finns någon konkurrerande produkt i någon av huvudstäderna inom EU, säger Michael Hughes, vd på Helios Properties Plc.

- Det är fantastiskt att ha en så solid partner som Helios ombord, de tillför stor teknisk kunskap och utmärkta kontakter som gör det möjligt att förverkliga det här spännande projektet för Estonia Süda, säger Veiko Murruste, vd för Süda Maja.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige