Image
Bild: David Schmidt

Emerging Trends: Stockholm åter i topp

Sverige Stockholm hamnar återigen i topp när europeiska städer betygsätts för sitt fastighetsklimat. Förra årets tolfteplacering har i år bytts mot en femteplats när drygt 600 personer från branschen får tycka till i en årlig fastighetsmarknadsrapport från PwC och Urban Land Institute (ULI). Rapporten Emerging Trends in Real Estate Europe 2011 slår fast var det är mest fördelaktigt att köpa och utveckla fastigheter och tar upp utmaningar som branschen står inför.
Publicerad den 15 Mars 2011
Stockholm åter i topp enligt PwC:s och ULI:s rapport Emerging Trends. Foto: David Schmidt. Bild: David Schmidt
Stockholm åter i topp enligt PwC:s och ULI:s rapport Emerging Trends. Foto: David Schmidt.

Rapporten visar på en stark tilltro till de nordiska ländernas fastighetsmarknader och Stockholm är den stad som anses vara mest intressant i regionen, med topplaceringar när det gäller fastighetsutveckling.
– Vi ser att München, Istanbul och London lyfts fram som de starkaste städerna ur ett investeringsperspektiv, men Stockholm stärker nu sin position i Europa. Flera av respondenterna lyfter fram de höga omsättningsvolymerna på marknaden i Stockholm som en positiv aspekt. Sedan 2007 ser vi också för första gången i år en uttalad vilja att investera i kontorsfastigheter och det märks som en tydlig trend för Stockholm som spås leda den utvecklingen, kommenterar Robert Fonovich, branschansvarig för Fastigheter inom PwC i Sverige.


Topp 5 Europa
Stad och andel som anger kontorsfastigheter i procent:
Stockholm 43,5
Paris 39,9
Warszawa 35,9
London 35,6
Madrid 34,6

Andelen respondenter som svarar att kontorsfastigheter är bästa investeringsområdet under 2011 - Best Sectors for Acquisitions by City (Office).
Källa: Emerging Trends in Real Estate Europe 2011.

Rapporten slår även fast att fastighetsbranschen står inför stora utmaningar under 2011.
• Enligt undersökningen finns det en investeringsvilja i fastighetsmarknaden hos såväl institutioner som fastighetsfonder bland annat från Asien. Men utvecklingen kompliceras av ovissheten kring lånemarknaden.
• Nya Basel III-regler kan försvåra och eventuellt fördyra bankernas utlåning vilket kan komma att försvaga fastighetsmarknaden på sikt.
• Påverkan av nya regelverk för fastighetsfonder
– Undersökningen visar att det pågår en konsolidering bland de pan-europeiska fastighetsinvesterarna och att de som har förmågan att anpassa sig när det gäller investeringsstrategier och personalstruktur kommer att vara mest framgångsrika, avslutar Robert Fonovich.

Om undersökningen:
Rapporten Emerging Trends in Real Estate Europe 2011 ger framåtblickande analyser av fastighetsmarknaden i Europa med fokus på frågor om bland annat investering, utveckling och finansiering. Rapporten tas fram av PwC och Urban Land Institute (ULI). Drygt 600 respondenter har medverkat i undersökningen, däribland ledande investerare, mäklare, finansiärer och förvaltare inom branschen. Årets rapport är den åttonde i ordningen.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige