Image

DTZ: "Återhämtning i sikte"

RAPPORTER För andra kvartalet i rad har transaktionsvolymen på den europeiska fastighetsmarknaden fortsatt att öka. Enligt statistik från DTZ, så ökade den totala omsättningen i Europa med 30 procent, till 13,8 miljarder euro, under det tredje kvartalet jämfört med kvartalet innan. Det är dock fortfarande väldigt långt kvar upp till den genomsnittliga kvartalsvolymen under 2000-talet som ligger på 30 miljarder euro.
Publicerad den 7 Oktober 2009

Det är framförallt aktiviteten på de största fastighetsmarknaderna i Europa, Storbritannien, Tyskland och Frankrike som drivit på den positiva utvecklingen. Dessa marknader stod tillsammans för hela 70 procent av den totala transaktionsvolymen under det tredje kvartalet.

Situationen på kreditmarknaden har visserligen förbättrats något under den senaste tiden, men vi är fortfarande långt ifrån den kreditmarknad som vi vant oss vid före krisens utbrott. De riktigt stora fastighetsaffärerna lyser därför i stort med sin frånvaro och det är istället främst mindre affärer som genomförs.

Med en kraftigt försvagad realekonomi och hyresmarknad, så är investerare betydligt mer ovilliga till att ta på sig risk. Statistik visar att aktiviteten på investerarmarknaden därför till stor del fortsätter att vara fokuserad mot primefastigheter.

Aktiviteten på många av marknaderna i Europa drivs i dagsläget också främst av inhemska aktörer. På vissa marknader där fastighetsvärdena nu dock närmar sig någon form av bottennivå, så upplever dock DTZ åter igen ett ökat intresse från utländska aktörer. Det rör sig främst om tyska fastighetsfonder samt statliga investerarfonder, från exempelvis Mellanöstern, som nu försöker fynda primefastigheter i exempelvis Storbritannien.

I Sverige har antalet "cross border"-affärer ökat något under det tredje kvartalet, men jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare så har antalet utländska investerare fallit med mer än 90 procent. Den största affären med utländska köpare under det tredje kvartalet var när tyska fonden DEKA köpte en hotellfastighet i centrala Göteborg av norska Host för 440 miljoner kronor.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige