Image

Diligentia satsar på samhällsfastigheter

Transaktioner Diligentia köper ett nybyggt äldreboende i Nödinge för 98 miljoner kronor. - Med detta förvärv ökar vårt fokus på samhällsfastigheter, säger Åke Pettersson, affärsutvecklingschef på Diligentia.
Publicerad den 11 September 2012
Diligentia köper Backaviks äldreboende i Nödinge. Bild: Skanska. Bild: Skanska
Diligentia köper Backaviks äldreboende i Nödinge. Bild: Skanska.

Diligentia köper nybyggda Backaviks äldreboende i Nödinge, norr om Göteborg, för 98 miljoner kronor.

Byggnaden omfattar 3 650 kvadratmeter och innehåller 40 lägenheter med tillhörande servicelokaler. Den är uthyrd till Ale kommun genom ett 20-årigt hyresavtal. Byggnaden kommer att certifieras enligt miljöklassningssystemet Leed med ambitionen att erhålla nivån guld.

Arbetet med fastigheten inleddes under hösten 2010 efter att Skanska, i en offentlig upphandling, blivit tilldelad uppdraget av kommunen. Skanska Sverige stod som ensam finansiär bakom bygget som ett led i företagets arbete med att initiera och utveckla kommersiella fastighetsprojekt i landet.

Diligentia har de senaste åren återfunnits på säljsidan och istället investerat i egna utvecklingsprojekt. Bland annat sålde man i stort sett hela sitt kontorsbestånd i Göteborg till Vasakronan i våras.

- Diligentia är en av Sveriges största fastighetsägare med kontor, köpcentrum och bostäder huvudsakligen i Sveriges storstäder. Med detta förvärv ökar vårt fokus på samhällsfastigheter, säger Åke Pettersson, Diligentias chef för affärsutveckling.

- Vi är mycket nöjda över att som samhällsbyggare ha levererat en fastighet som möter Diligentias högt ställda krav, och dessutom skapat ett stort mervärde för Ale kommun och dess invånare. Vi vill gärna uppmuntra Sveriges kommuner att, likt Ale kommun, se över möjligheten till upphandling av samhällsfastigheter på hyresavtal, säger Ahmed Fetibegovic, transaktionsansvarig på Skanska Sverige AB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige