Image
Bild: Murman arkitekter

Dansmuseet flyttar till Drottninggatan

Uthyrning Ett tolvårigt hyresavtal har tecknats mellan Statens fastighetsverk (SFV) och Dansmuseet gällande museets nya hemvist. Lokalen, som är cirka 1 500 kvadratmeter stor, är belägen på Drottninggatan i centrala Stockholm och består av två före detta bankhallar. Förutom utställningsyta på två plan kommer museets entréplan att innehålla butik, restaurang och kontor. Våren 2013 väntas Dansmuseet kunna slå upp sina nya portar för besökare.
Publicerad den 12 December 2011
Dansmuseet. Illustration: Murman arkitekter. Bild: Murman arkitekter
Dansmuseet. Illustration: Murman arkitekter.

- Att kunna erbjuda Dansmuseet en funktionell lokal i anslutning till gångstråket på Drottninggatan känns mycket bra. Ett museum på den här platsen blir ett lyft för Drottninggatan och ett välkommet inslag för kvarteret Loen. Att ge besökare både kultur och handel ligger helt i linje med SFV:s vision för södra Klara, säger Charlotta Andersson, fastighetschef vid Statens fastighetsverk.

Lokalen är de två före detta banklokalerna, Tjenstemannabanken och Sundsvalls handelsbank, idag sammanslagna till en stor yta. Lokalen ligger på Drottninggatan 17, mellan Jakobsgatan och Karduansmakargatan i kvarteret Loen.
- Tillsammans med Statens fastighetsverk har vi utvärderat ett antal lokaler i centrala Stockholm och vi är överens om att det här är den bästa. Vi får det något mindre men den nya lokalen är mer yteffektiv och lättdisponerad. Det expansiva läget väger också upp. Vi är mycket nöjda idag, säger Erik Näslund, museichef Dansmuseet.

Museientrén kommer att ligga mot Drottninggatan. På entréplan blir det utställningsyta, butik och restaurang, en trappa ner ytterligare utställningsyta samt arkiv- och studierum.

I samband med renoveringsarbetena i södra Klara tittar Statens fastighetsverk, som en av flera aktörer, på hur stadsmiljön kan förbättras för såväl stockholmare som turister. Ett förslag som SFV arbetar med är att skapa en lugn och solig plats med trädplanteringar utanför Loen och Dansmuseets lokal.
- Vi planerar för en entré mot Jakobsgatan/Jakobstorget, från museets tilltänkta restaurang/café. Det här är i princip den enda soliga platsen på hela Drottninggatan. Det vill vi ta vara på. Tanken är att vi redan nästa år ska återplantera de träd som tidigare stod här. Det här skulle kunna bli en fin och välbehövlig plats för andhämtning i stadspulsen, säger Charlotta Andersson.

Just nu pågår programarbete och projektering. Inom kort startar ombyggnaden som ska vara klar för inflyttning våren 2013.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige