- I årets andra Credi-enkät ser vi en försämring i Credis huvudindex, från 46,5 till 41,8. Den främsta orsaken till försämringen är en nedgång i delindexet som mäter kreditmarginaler. Bankernas syn är fortsatt mer återhållsam jämfört med de noterade fastighetsbolagens. En anledning till detta kan vara att bankerna har blivit mer selektiva i sin utlåning till mindre och nya låntagare, och att åtstramningen därför inte har drabbat noterade fastighetsbolag i lika hög grad, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella.
- Utvecklingen av Credis framåtblickande index indikerar att vi kan förvänta oss en avmattning av bankernas utlåning samt även transaktionsvolymen på fastighetsmarknaden under de kommande 9–12 månaderna. Just nu finns ett tydligt säljtryck utanför storstadsregionerna i takt med att allt fler aktörer fokuserar på stor- och regionstäder. Tack vare det försämrade finansieringsklimatet i kombination med den ökade likviditeten utanför storstäderna kan kunniga aktörer med tillgång till finansiering i dagsläget investera med begränsad konkurrens, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella.
- Samtidigt som tillgången till banklån försämrats har vi haft ett starkt kvartal för företagsobligationer. Under det första kvartalet 2017 emitterade de noterade fastighetsbolagen på Stockholmsbörsens huvudlista SEK- och EUR-obligationer för nästan 17 miljarder kronor, vilket ökade den utestående volymen med hela 33 procent. Vid slutet av andra kvartalet uppgick obligationerna till knappt 21 procent av fastighetsbolagens räntebärande skulder, vilket är den högsta andelen hittills, avslutar Martin Malhotra.
Uthyrning De senaste åren har flera kinesiska elbilstillverkare tagit sig in på den svenska marknaden och allt tyder på att den trenden fortsätter när ännu ett märke letar efter lokaler. Fastighetssverige berättar mer.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.