Image

Campus i Blekinge första guldklassade nybygget

MILJö Peab och Kruthusens nybyggda campusbyggnad vid Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona, har som första nybyggnation tilldelats guld-diplom enligt svenska miljöklassningssystemet Miljöklassad Byggnad.
Publicerad den 24 Maj 2010

Vid en ceremoni under torsdagen den 20 maj delade Ines Uusmann, tidigare generaldirektör för Boverket, ut gulddiplomet till fastighetsägaren Kruthusen Fastigheter AB.

Med hjälp av dubbelglasfasad och behovsstyrd ventilation är den nya Campusbyggnadens energianvändning mycket låg (68 kilowattimmar per kvadratmeter och år). Allt material dokumenteras och verifieras så att inga farliga ämnen används.

- Vi ser denna första klassning av guld som ett stort och viktigt steg mot att bli det största inhemska miljöklassningssystemet och en hållbar samhällsbyggnad, säger Berth Olsson, ordförande för Intresseföreningen Miljöklassad Byggnad.

Miljöklassningssystemet Miljöklassad byggnad drivs av Intresseföreningen Miljöklassad Byggnad och omfattar tre områden; energi, inomhusmiljö och kemiska ämnen. Totalt omfattas 15 kravpunkter som ska uppfyllas för att en byggnad ska klassificeras.

Byggnationen startade hösten 2008 och slutbesiktas i slutet av maj 2010. Byggnaden omfattar cirka 12 000 kvadratmeter.

I förra veckan blev Skanskas Hagaporten den första byggnaden som fick guld-diplom, campusbyggnaden i Blekinge är alltså den första nybyggnationen med guld-klassning.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige