I mitten av december går startskotten för den första etappen av den nya och hållbara stadsdelen Östra Station. Här påbörjas byggnationerna för två av de fyra planerade byggnaderna, ett kontors- samt ett bostadshus intill stationsbyggnaden, totalt byggs cirka 25 000 kvadratmeter bruttoarea i första etappen. I nästa etapp planeras det för ett parkeringshus, ytterligare kontor samt 160 hyreslägenheter.
Balticgruppens vision för Östra Station är en stadsdel med utrymme för det enkla, smidiga och hållbara livet. Den första etappen innehåller en blandning av bostäder, arbetsplatser och service. I omedelbar närhet finns redan goda förutsättningar för hållbara kommunikationer och attraktiva rekreationsområden såsom strandpromenaden och Campusparken.
– Det känns riktigt bra att komma igång. Vi har haft ett högt tryck på bostadsrätterna, där över 90 procent av bostäderna är sålda och vi ser att efterfrågan på kontorslokaler i attraktiva lägen i Umeå är fortsatt stark, hälften av kontorslokalerna är redan uthyrda och flera långt gångna diskussioner med potentiella hyresgäster pågår. Vi arbetar för att tillföra blandstad och skapa förutsättningar för umeåborna att leva ett rörelserikt och hållbart liv, att leva sina liv närmare sina hem. Östra Station är ett konkret exempel på detta. Att vi bygger två hus samtidigt innebär att Östra Station snabbare kan färdigställas vilket är positivt för Umeåborna och de som idag bor och verkar i området, att fler får ta del av det stadsdelen har att erbjuda, säger David Carlsson, vd och koncernchef Balticgruppen.
För byggnationerna och färdigställandet av den första etappen på Östra Station anlitas NCC, som blir totalentreprenör, och NCC kommer att bygga och färdigställa de två husen. Byggprojektet sker i samverkansform, vilket har varit ett viktigt vägval i processen.
– Tillsammans med NCC har vi under året arbetat fram en delad målbild och samsyn för vad vi vill åstadkomma med projektet och det tror vi är betydande för områdets slutresultat och utvecklingen för det bästa Umeå. NCC har även gedigen kunskap av att bygga i Umeå och har erfarenhet av att bygga kontorshus med trästomme, vilket även blir aktuellt för kontorshuset i den första etappen på Östra Station, säger David Carlsson.
– Vi har en öppen och nära dialog med Balticgruppen och har börjat samarbeta i ett tidigt skede i processen. Det gör att vi kan ta vara på gemensamma erfarenheter och styrkor och säkerställa hög kvalitet när vi förverkligar visionen om Östra Station som en hållbar stadsdel, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef, NCC Building Sweden.
Det är Wingårdhs Arkitekter som ritat husen på Östra Station och byggnaderna ska uppföras enligt Miljöbyggnad Silver, vilket är en svensk miljöcertifiering. Det innebär att byggnaderna utförs med högre kvalitéer än de byggregler som styr all byggnation, med omtanke om en förbättrad inomhusmiljö, samt lägre energiförbrukning – vilket bidrar till en hållbar framtid. Detta har varit ett viktigt vägval då området har en stark hållbarhetsprofil och att bygga hållbart är en del av Balticgruppens strategi.
Den första etappen som omfattar ett kontor- samt ett bostadshus beräknas stå klara 2024.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av LEDVANCE
Bolag För att möta en ny verklighet med förändrade kontorsbehov lanserar Skanska Fastigheter ett pilotprojekt med en delningsbaserad affärsmodell. I Sthlm 3:2 kommer två företag att dela på kontorsytor och disponera dem två respektive tre dagar vara per vecka. Sofie Hjort, projektchef på Skanska Fastigheter, berättar för Fastighetssverige om projektet, hur företagen ska kombineras, hur hyresbilden kommer se ut för de inblandade aktörerna och om framtiden för modellen efter den inledande testperioden.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.