Image
NCC och Evolv bygger elmotorfabrik i Åmål.
NCC och Evolv bygger elmotorfabrik i Åmål. Bild: NCC

Bygger elmotorfabrik för tunga fordon i Åmål

Bygg/Arkitektur Evolv (Slättö) och NCC bygger en ny fabrik för elmotorer åt amerikanska Dana Incorporated i Åmål.
Publicerad den 28 Mars 2022

Anläggningen i Åmål blir Europas första storskaliga elmotorfabrik för tunga fordon. Ordervärdet för NCC uppgår till cirka 130 miljoner kronor.

– Genom samverkan med NCC får vi en effektiv byggprocess och nya fabrikslokaler som är väl anpassade efter vår kunds önskemål. Med den nya toppmoderna anläggningen tar Sverige och Åmål täten i den gröna omställningen och möter den ökade efterfrågan på hållbart tillverkade elmotorer och e-framdrivningssystem, säger Philip Svahn, transaktionschef på Evolv.

Anläggningen byggs åt Dana Incorporated som nu utökar sin verksamhet i Åmål med en ny fabrik i anslutning till den befintliga.

Anläggningen omfattar cirka 8 500 kvadratmeter och kommer att innehålla maskiner för tillverkning. Hallen regleras vad gäller temperaturer och luftfuktighet för att möta kraven för tillverkningsprocessen. Byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver och på taket installeras solceller.
Uppdraget genomförs i partnering mellan NCC och Evolv, som är Slättös plattform för logistik- och industrifastigheter. I en första fas har parterna planerat, budgeterat och projekterat för fabriken. Nu har avtal tecknats om att genomföra byggnationen.

– Genom att vi samarbetar i partnering har vi från tidigt skede kunnat nyttja NCC:s breda kompetens och tillsammans tagit fram innovativa lösningar. Nu ser vi fram emot att bygga moderna lokaler för tillverkning som möter behoven och bidrar till fordonsindustrins hållbara utveckling, säger Martin Smederöd, projektchef NCC Building Sweden.

Markarbeten har påbörjats och anläggningen beräknas vara färdigställd i slutet av 2022. Fabriken planeras att tas i drift under första halvåret 2023.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige