Image

Byggefterfrågan överstiger kapaciteten

RAPPORTER Flertalet av de större kommunerna har kvar sin bostadsbrist om fem år. Hälften av resurserna saknas för upprustning av det äldre bostadsbeståndet. Både arbetskraft och pengar saknas för att minska energianvändningen i befintliga byggnader. Det framgår av en ny framtidsrapport om byggmarknadens utveckling från Industrifakta AB. Rapporten bygger på intervjuer, statistik och publicerade data och tittar på drivkrafter och utvecklingstrender inom byggande och underhåll fram till 2014.
Publicerad den 20 Januari 2010

Industrifaktas slutsats är att behoven av investeringar är avsevärt större än tillgängliga resurser den kommande femårsperioden. Sverige står inför stora utmaningar, när bristen på nya bostäder ökar kraftigt samtidigt som de äldre flerbostadshusen har akuta behov av upprustning och energianvändningen ska minskas i hela det befintliga byggnadsbeståndet.

Fram till 2014 behövs minst 35 000-40 000 nya lägenheter per år, men prognoserna pekar på ungefär hälften. Samtidigt behövs en tredubbling av ombyggnadsinvesteringarna i de äldre flerbostadshusen och energianvändningen ska halveras i omkring 15 miljoner kvadratmeter byggnadsyta per år ända fram till 2050.

Dessutom måste det ske en snabb utbyggnad och upprustning av infrastrukturen inom både energiförsörjning och kommunikationer. Med ökande åldersavgångar, minskade offentliga resurser och ny teknik som kräver ny kompetens är det svårt att se hur ekvationen ska kunna gå ihop. Trots den stigande arbetslösheten under den senaste konjunkturnedgången pekar prognoserna på att efterfrågan relativt snabbt kommer att överstiga kapaciteten i branschen, när byggandet åter tar fart inom något år. Även en försiktig bedömning tyder på att nästa konjunkturtopp kan hamna 15-20 procent över den förra.

Industrifaktas studie visar att det samtidigt ställs krav på fortsatt kostnadseffektivisering genom bland annat industrialisering, byggvaruimport och nya IT-baserade arbetssätt.

Man måste också höja kvalitetsnivån i byggandet för att minska risken för framtida byggskador och utveckla effektivare logistiksystem som minskar miljöbelastning och ledtider. Det betyder i praktiken att den kommande femårsperioden innehåller både stora möjligheter och krävande utmaningar för byggsektorns beställare och leverantörer. Inte minst inom teknikintensiva branscher kan man förutse stora förändringar av struktur, organisationer och arbetssätt.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige