Image

Brakförlust - JM bantar koncernledningen

BOKSLUT JM redovisar ett resultat före skatt på -224 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal (806). Förra året delade JM ut 5,50 kronor per aktie. I år slopas utdelningen. JM bantar också ner koncernledningen med två personer och de 600 medarbetare som tidigare varslats, sägs upp.
Publicerad den 11 Februari 2009

Analytikerna hade räknat med en förlust på 100 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

I resultatet ingår nedskrivningar om 320 miljoner kronor främst hänförliga till Köpenhamn och Stockholm.

JM gör trots allt en miljardvinst före skatt för helåret 2008. Resultatet före skatt uppgår till 1 052 miljoner kronor (2 297), och resultatet efter skatt landar på 818 miljoner kronor (1 665). Resultatet belastas av nedskrivningar av exploateringsfastigheter om 320 miljoner kronor (0). Rörelsemarginalen minskade till 8,9 procent (18,1).

Fastighetsförsäljningar om 748 miljoner kronor (653) gav ett resultat om 73 miljoner kronor (182).

Styrelsen föreslår slopad utdelning (5,50) för 2008 i avvaktan på en normaliserad likviditetsförsörjning från banksystemet till nystartade projekt.

Med anledning av den pågående marknadsanpassningen av JM:s verksamhet och i syfte att ytterligare effektivisera koncernledningen minskas ledningsgruppen från elva till nio personer.

De två som försvinner är:
# Kommunikationsdirektör Karin Ljudén, som nyligen lämnade bolaget. Hon kommer inte att ersättas i koncernledningen.
# Anders Wahrer, som tillträder som ny chef för JM Danmark och som träder ur koncernledningen.

- Med denna förändring av sammansättning och ansvarsområden inom koncernledningen minskas ledningsgruppen samtidigt som närheten till verksamheten ökar, säger Johan Skoglund, vd och koncernchef.

- Detta är ett naturligt led i vår anpassning av organisationen till en mer utmanande marknadssituation. Dessutom kan vi lättare koordinera de omställningar som krävs i JM:s utlandsverksamhet.

Som en anpassning till det försämrade efterfrågeläget säger JM upp de 600 medarbetare som tidigare varslats om uppsägning.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige