Byggkravsutredningen konstaterade under förra året att de kommunala särkraven gör att byggkostnaden för nya bostäder ökar med 10-15 procent till följd av särkraven.
Attefall skriver nu:
”Regeringen föreslår att det inte längre ska vara möjligt för kommunerna att ställa egna tekniska egenskapskrav, det vill säga krav som går längre än de nationella normerna när det ska byggas villor, bostadsrätter och hyresrätter i kommunen. Förslaget kommer inom kort att gå ut på remiss och målet är att det ska träda i kraft under 2015.
De kritiker som säger att detta skulle sätta stopp för innovativa byggprojekt med miljöprofil har fel. Många byggbolag bygger i dag med långt skarpare egna gränser än Boverkets regler, och de har även i fortsättningen alla möjligheter att bygga hur energisnålt de vill. Självklart kan kommunerna sätta upp vilka energiregler som helst för sina egna lokaler, men ska alltså inte kunna använda sin myndighetsroll för att ställa krav på andra att bygga på annat sätt än vad som följer av de nationella reglerna. Kommunerna kan också uppmuntra projekt som använder ny teknik och som pressar gränserna för hur klimatsmart vi kan bygga. Men kommunerna ska inte kunna sätta egna, specifika tekniska regler som de kräver att byggbolagen håller sig till. Det blir spretigt och dyrt och drabbar i slutändan de boende genom högre priser på bostäder.
Sverige har och ska även fortsättningsvis ha höga miljöambitioner. Vi har världens högsta koldioxidskatt och vi deltar i handeln med utsläppsrätter. Det är viktigt med ökad forskning och att satsa på demonstrationsprojekt av ny teknik.
Jag har stor respekt för att kommunala företrädare vill ställa långtgående krav på byggnaders energiförbrukning. Men jag är övertygad om att det görs bäst på nationell nivå. I stället för en röra av kommunala regler bör vi ha ambitiösa krav som är samma för alla och samhällsekonomiskt motiverade. Regeringen inleder därför också omgående arbetet med att se över de nationella kraven för energiförbrukning i syfte att skärpa kraven.
Låt oss gemensamt arbeta för en politik som både leder till bättre miljö och bättre förutsättningar för att bygga billigare bostäder. På detta sätt kan vi få fart på bostadsbyggandet och minska bostadsbristen samtidigt som miljöambitionerna är fortsatt höga.”
Bostäder Det är halvtid i hyresförhandlingarna och ett snitt på de förhandlade hyrorna ligger på cirka 5,91 procent. Fastighetssverige har tittar närmare på vilka som är Sveriges största ägare av hyresrätter.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.