Image
Nobelberget Kvarter 7 är först ut i Stockholm Wood City.
Nobelberget Kvarter 7 är först ut i Stockholm Wood City. Bild: Atrium Ljungberg/White

Atrium Ljungberg tjuvstartar i Sickla

Bygg/Arkitektur Nu börjar byggandet av Stockholm Wood City i Sickla. Projektet startas före tidsplan med ett bostadskvarter på Nobelberget där de första husen beräknas stå klara i början av 2026.
Publicerad den 16 Oktober 2024

I juni förra året presenterades byggplanerna för Sveriges nya trästad, Stockholm Wood City, som blir världens största stadsbyggnadsprojekt i trä med cirka 7 000 nya arbetsplatser och 2 000 nya bostäder. Sedan dess har den uppmärksammats av bland annat World Economic Forum, CNN och The Economist. Delegationer från hela världen har kommit för att lära sig mer om hur man bygger storskaligt i trä. Bakom projektet står fastighetsbolaget Atrium Ljungberg. Planen var först att börja bygga år 2025, men byggstarten sker redan nu. Framöver kommer de nya träbyggnaderna att byggas i snabb takt, med en våning som tillkommer varje vecka.
– Vi vill visa vägen för nästa generations stadsbyggnadsprojekt, där människans välmående står i centrum. Det förutsätter klimatmässig, social och ekonomisk hållbarhet. Nu visar vi att det är möjligt, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg.

Kvarter 7 på Nobelberget i Sickla blir först ut att uppföras med trästomme och därmed startskottet för det storskaliga initiativet. Trä som byggmaterial har en betydande klimatfördel, samtidigt som det bidrar till en tystare och snabbare byggprocess. Enligt flera forskningsstudier skapar byggnader i naturmaterial som trä ökat välbefinnande för invånarna. Parallellt med Kvarter 7 på Nobelberget byggs även Campus Sickla ut med drygt 2 000 kvadratmeter utökade lokaler för gymnasieverksamhet, helt i trästomme och med träfasad. Tillbyggnaden beräknas vara klar att ta emot de första eleverna hösten 2025.

Sickla och innerstaden smälter ihop i takt med att förbindelserna utvecklas de närmaste åren. Med Tvärbanan, nya Saltsjöbanan och inom ett par år även den nya tunnelbanan, kommer det att ta fem minuter till Slussen och sju minuter till T-Centralen.
– Sickla blir, med trästaden som ledstjärna, Nordens nav för hållbarhet, innovation och välmående, säger Annica Ånäs.

Atrium Ljungberg utsågs tidigare i år till ett av världens mest innovativa företag av det amerikanska magasinet Fast Company. Bolaget är också en motor i tre andra megaprojekt i Stockholmsområdet: Nya Slussen, Hagastaden och Slakthusområdet i Stockholm.
– Vi vill främja Stockholms och andra större svenska städers tillväxt och attraktivitet. Samtidigt vill vi bidra till ökad livskvalitet för alla de som bor, arbetar och lever i de områden vi utvecklar, avslutar Annica Ånäs.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Andreas Wallströms oro för ekonomin: "Det kommer ta tid innan gapet sluts"

Ekonomi/Finansiering Vad påverkar konjunkturen framåt och har verkligen hushållens tjockare plånböcker någon effekt på det. Andreas Wallström som är prognoschef på Swedbank berättar under Fastighetssveriges event Stora Bostadsdagen om sin analys av läget i ekonomin. Det är två siffror som han ser särskilt allvarligt på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige