Image

Antalet lediga lägenheter fortsätter att minska

RAPPORTER I september 2008 fanns det cirka 26 000 outhyrda hyreslägenheter i kommunala bostadsföretag samt ett urval av lägenheter i privatägda fastigheter. Det motsvarar 1,8 procent av samtliga lägenheter och är cirka 4 000 färre än 2007, enligt SCB.
Publicerad den 17 Februari 2009

Uppgifterna redovisas i Bostads- och byggnadsstatistisk årsbok 2009 där det finns samlad statistik om boende, byggande, fastigheter, bebyggelse, uppvärmning och energianvändning.

Under 2007 blev det ett nettotillskott på 4 357 lägenheter i färdigställda ombyggnader av flerbostadshus vilket innebär en ökning med elva procent jämfört med 2006 då nettotillskottet var 3 919 lägenheter.

Medianåldern vid flytten hemifrån har varit densamma för personer födda på 1960-, 70- och 80-talet, strax över 21 år, om man tittar på båda könen tillsammans. Bakom denna bild döljer sig dock förändringar över tid. En uppdelning efter kön visar att åldern vid flytten hemifrån har ökat något bland unga kvinnor, medan unga män flyttar hemifrån tidigare än förut. För männen tycks dock trenden mot en tidigare flytt hemifrån mattas av eller vända

De flesta invandrargrupper bor efter fem år kvar i den typ av region som de först kom till när de anlände till Sverige. En viss omflyttning sker dock bland dem som kommit till Sverige som flyktingar. De bor i större utsträckning i storstadsregioner efter fem års vistelsetid i Sverige. Invandrarnas inrikes omflyttning till storstadslänen är i dag mycket mindre omfattande, än vad som var fallet före 1994 då större delen av de asylsökande placerades ut i kommuner runt om i landet.

Barn med utländsk bakgrund är till stor del koncentrerad till storstadsområdena. Två tredjedelar av alla barn med utländsk bakgrund bor i de tre storstadslänen medan bara hälften av alla barn med svensk bakgrund bor i Stockholm, Skåne eller Västra Götalands län.

På Gotland har endast två procent av barnen utländsk bakgrund. Även de flesta Norrlandslänen har en så liten andel barn med utländsk bakgrund.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige