Image

Alloktons kapital förbrukat

BOLAG Allokton har nu förbrukat hela sitt kapital.
En extra bolagsstämma ska besluta hur man ska gå vidare med det konkurshotade börsbolaget.
Publicerad den 1 Mars 2010

- Den externa värdering av vår fastighetsportfölj som styrelsen låtit genomföra per 31 december uppvisar väsentligt lägre värden än tidigare genomförda värderingar. Detta är en konsekvens av att vår portföljs kassaflödesgenererande förmåga nu har kalibrerats mot verkligheten så som denna ser ut idag. Det är primärt således portföljens kassaflöde som ger den lägre värderingen, inte ett uppjusterat avkastningskrav på marknaden, säger vd Anders Wehtje.

Fastighetsbeståndets värde uppgick vid årsskiftet till drygt 3,4 miljarder kronor, att jämföra med drygt 4,2 miljarder föregående år.

Nedskrivningarna ligger bakom 2009 års minusresultat efter skatt på 734,6 miljoner kronor (-358,6).

Bruttoresultatet för 2009 uppgick till 225,6 miljoner kronor (225,0).

- Styrelsen kommer att vidta de nödvändiga åtgärderna eftersom vår kontrollbalansräkning nu utvisar att det egna kapitalet är förbrukat. Nästa steg blir att snarast möjligt inkalla aktieägarna till en extra bolagsstämma för beslut om bolagets fortsatta verksamhet, säger Anders Wehtje.

- Det faktum att vi har förbrukat vårt egna kapital ändrar inte vår positiva grundsyn på bolaget. Som vi kommunicerade den 17 december förra året arbetar styrelsen med att ändra kapitalstrukturen i bolaget och de uppdaterade värderingarna ger oss en god plattform för de fortsatta diskussionerna med bolagets kreditorer och ägare.

- En nödvändig ingrediens i en kommande förstärkning av det egna kapitalet är en nyemission och där för vi en positiv dialog med bland annat bolagets största ägare, Allokton Coöperatie U.A., genom dess representant Anders Johnson. Förutsättningen för en emission är att vi i diskussioner med bolagets kreditgivare kan komma till överenskommelser som skapar förutsättningar för framtida värdeskapande för kapital som i så fall skulle tillföras genom en garanterad företrädesemission.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

NCC-vd:n: "Vi är inte immuna"

Bolag Det är samma marknad som förra året. Det säger NCC:s vd Tomas Carlsson när han kommenterar marknadsutsikterna. Även om vissa områden i bolaget har det något tuffare så påverkas kassaflödet positivt av att de inte har investerat i fastighetsutveckling under första kvartalet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige