Image

22 miljoner till forskning om energieffektivt byggande och boende

Ekonomi/Finansiering Nu är det klart vilka projekt som får medel i forskningsprogrammet E2B2:s femte utlysning. 16 projekt som ska bidra till energieffektiviseringen och energisystemets omställning får sammanlagt nära 22 miljoner i finansiering.
Publicerad den 22 September 2016

Projekten som nu har godkänts kommer att pågå under ett och ett halvt år och handlar om att bygga kunskap och att utveckla teknik, metoder och verktyg för energieffektivt byggande och boende. Projekten fokuserar på brukarorienterade frågor som hur en bostad kan utformas för att bli mer klimatsmart, hur kommunikation och samverkan kan bidra till mer hållbara energisystem samt hur slutanvändarna kan bidra till smartare elnät. Några av projekten utvecklar ny energieffektivare teknik för förbättrad värmeåtervinning, nya fasadsystem för renovering av exempelvis miljonprogrammen och ny ventilationsteknik för operationssalar och renrum. Andra projekt fokuserar på att ta fram verktyg för miljö- och klimatoptimering av byggnader och metoder som optimerar energiprestandan i ett system- och livscykelperspektiv.

Bebyggelsen står för ungefär en tredjedel av Sveriges totala energianvändning och möjligheten att energieffektivisera är stor. E2B2 är en bred kunskapssatsning som ska bidra till ökad energieffektivisering i samhällsbyggnadssektorn genom forskning, utveckling, demonstration och innovation.

I utlysning 5 som stängde i april godkändes 16 av 37 projektansökningar av Energimyndigheten. Den totala projektvolymen är drygt 22 miljoner kronor varav stödet från Energimyndigheten består av cirka elva miljoner kronor, resterande är finansiering från näringslivet.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige