– Vart femte företag som går i konkurs i Stockholms län tillhör byggbranschen, vilket innebär att Stockholms byggare är extra utsatta just nu. Det är ofta små företag med låg omsättning som går i konkurs, vilket kan vara extra beklagligt för exempelvis konsumenter som anlitar ett företag för en renovering som sedan går i konkurs, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC.
UC:s konkursstatistik visar att konkurserna inom byggbranschen, en bransch med konsekvent ökande konkurser de senaste åren, nu fortsätter öka med 10 procent under februari månad. Även korrelationen mellan konkursade bolag och bedrägligt beteende tycks vara ihållande.
– Missbruket av aktiebolagsformen fortsätter och UC:s kontroller visar att 30 procent av alla konkursade företag kan klassificeras som oseriösa bolag, där byggföretag och detaljhandel är klart överrepresenterade. För byggbranschen har ett antal nya regler som personalliggare och en ny typ av arbetsgivardeklarationer skapat mer ordning och reda men dessa regler är framförallt riktade till större företag. För mindre företag saknas fortfarande tillräckliga kontroller. De konkursade bolagens skulder uppgår lågt räknat till 50 miljoner kronor, pengar som leverantörer och Skatteverket alltså blir utan, säger Richard Damberg.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.