Regeringen beslutade 2016 att Naturvårdsverket ska ge stöd för marksanering inför bostadsbyggande. Stödet syftar till att öka takten för bostadsbyggande och samtidigt bidra till en renare miljö. Fram till 2023 har mark sanerats för att möjliggöra byggande av cirka 3 300 bostäder i 13 län, med hjälp av statlig finansiering.
När våra städer växer har många förorenade områden blivit intressanta. Områdena står ofta öde eftersom marken är förorenad av bland annat gamla industriverksamheter och soptippar. Närheten till vatten har varit viktig för de tidigare verksamheterna, vilket lett till att det idag finns många attraktiva strandtomter som inte kan användas, om de inte saneras.
Hittills har saneringsåtgärderna för bostadsbyggande som Naturvårdsverket finansierat bidragit till att närmare 80 hektar mark har kunnat återanvändas.
Sanering av förorenad mark hindrar dessutom att farliga ämnen sprids.
– Andelen bebyggd och anlagd mark i Sverige ökar ständigt och vi ser även en fortsatt hög exploatering av jordbruksmark, särskilt i storstadskommunerna. Att använda redan exploaterad mark för till exempel bostadsbyggande är ett bra exempel på hur vi kan spara på orörd mark, säger Mari-Helen Westlund, handläggare på miljögiftsenheten på Naturvårdsverket.
Planerat bostadsbyggande länsvis, på tidigare förorenad mark:
Dalarna 107
Jämtland 300
Jönköping 136
Kalmar 305
Kronoberg 108
Norrbotten 220
Skåne 179
Stockholm 500
Västernorrland 75
Västmanland 268
Västra Götaland 228
Örebro 30
Östergötland 850
Totalsumma: 3306
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bygg/Arkitektur I Jönköping går ett enormt område mot att kunna ta emot ett stort antal verksamheter. 2 000 jobb kan skapas och redan har en aktör lagt händerna på 32 000 kvadratmeter i området.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.