Image

Sveriges första LEED-certifierade fastighet

MILJÖ Som första fastighet i Sverige har Vasakronans fastighet Pennfäktaren på Vasagatan 7 i Stockholm pre-certifierats på guldnivå enligt det internationella miljöcertifieringssystemet LEED. Bland annat bedömer LEED energianvändning, inomhusklimat, användning av återvunnet och närproducerat material och innovation i design.
Publicerad den 13 Oktober 2009

Kvarteret Pennfäktaren på Vasagatan är ett av Vasakronans största ombyggnadsprojekt med en tydlig miljöprofil. En befintlig cityfastighet från 1970-talet förvandlas till ett modernt, hållbart hus utrustat med den senaste miljötekniken. Uttjänta installationer byts ut och genomgående effektiv teknik byggs in för att kraftigt minska husets energianvändning, som efter ombyggnaden kommer att mer än halveras.

- Vi är mycket stolta över att vårt ombyggnadprojekt har nått de högt ställda krav som ställs i en LEED- certifiering, säger Vasakronans vd Fredrik Wirdenius.

- Det är ett internationellt etablerat system med tydliga styrparametrar som driver utvecklingen mot långsiktigt hållbara lösningar i både nyproduktion och befintliga hus.

Bland miljösatsningarna märks solfångare som finns på taket för att tillverka komfortkyla och tappvarmvatten samt sedumtak som fångar upp luftföroreningar och regnvatten. Ventilations- och klimatsystem är behovsstyrda och belysningen är närvarostyrd. Fastigheten kommer att rymma cirka 13 000 kvadratmeter kontors- och butikslokaler som är klara för inflyttning i slutet av 2009.

- Det är oerhört positivt att långtgående miljöhänsyn inom bygg- och fastighetsbranschen vinner terräng världen över eftersom det är en förutsättning för hållbar utveckling, säger Tim McEnery, vice ordförande för Internationella programmet, US Green Building Council.

- Vasakronan arbetar engagerat för att förbättra befintliga fastigheter i en hållbar riktning och vi gratulerar dem till att ha den första LEED-certifierade fastigheten i Sverige.

Vasakronan arbetar konsekvent med miljöfrågorna sedan många år och är klimatneutrala samt har en värmeenergianvändning som ligger 26 procent under riksgenomsnittet för lokaler.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige