Image
Akademiska Hus, Campus Solna. Illustration: Pixprovider

Akademiska Hus sätter nya klimatmål

Energi/miljö Akademiska Hus ska år 2040 ska ha reducerat sina utsläpp av växthusgaser med 90 procent. Lyckas man med detta kommer man att bli det fastighetsbolag i Sverige som först kommer att nå nettonollutsläpp.


SBTi har godkänt Regios klimatmål till 2030.

Regios klimatmål godkända av SBTI

Energi/miljö Science Based Targets initiative (SBTi) har godkänt Fastighets AB Regios klimatmål till 2030. Målen innebär en minskning av Regios utsläpp med 50 procent till 2030, jämfört med basår 2019.


Helena Olsson, vd för Centrum för AMP.

Centrum för AMP gör öde torg levande

Energi/miljö Stockholm Stad har tecknat en tvåårig överenskommelse med Centrum för AMP för att platsaktivera Jan Stenbecks Torg. Syftet är att skapa en mer levande och trygg plats samt att ta ett större grepp om stadsutvecklingen i Kista för att utveckla platser som kan upplevas som ödsliga. Men vilka är egentligen Centrum för AMP och vad innebär det att "platsaktivera" ett torg? Fastighetssverige har pratat med vd Helena Olsson.


200-bild

Klimatanpassning – missa inte hållbarhetsaffären

Energi/miljö Klimatrelaterade risker blir allt mer aktuella och det kommer att krävas investeringar och anpassningar för samhällen och fastigheter i riskområden. Möjligheten till finansiering påverkas och rapporteringskrav i form av EU-taxonomin och CSRD har blivit en del av den nya vardagen.


Ramtin Massoumzadeh, prisad vd och medgrundare, Quandify.

Så möter du IMD-kravet och får 30 procent lägre vattenförbrukning

Energi/miljö Hur kan din fastighet dra ner på vattenförbrukningen, bli mer hållbar och samtidigt sänka kostnaderna? CubicMeter är en svensk innovation som stöttar tusentals fastigheter i Europa.
– Och ingen rörmokare behövs vid installation, berättar Ramtin Massoumzadeh, vd och medgrundare på Quandify.


– Småskaliga verksamheter behöver en gynnsam kontext för att växa fram, menar Johan Holmén, forskare inom hållbarhet på Chalmers.

Forskare om omställningen: "Allt är omöjligt tills det är gjort"

Energi/miljö Vilken betydelse har småskaliga verksamheter och hur de kan bidra till ett hållbart stadsliv i många dimensioner? Johan Holmén forskar på området hållbar systemomställning på Chalmers. Vilka praktiska beslut och lösningar anser han måste till för att våra lokala system ska bli konkurrenskraftiga och kunna utgå från de resurser som vi har?


Återbruk är inte nödvändigtvis synonymt med cirkulär ekonomi, menar Matters Groups vd och grundare Niclas Ihrén.

Krönika: Återbruk är inte cirkulär ekonomi

Energi/miljö Är återbruk samma som cirkulär ekonomi? Nja, inte nödvändigtvis, menar Niclas Ihrén, vd och grundare, Matters Group.


Kristin Östberg, inredningsarkitekt och initiativtagare till Hållbar Interiör.

Första Hållbar Interiör-märket delas ut i dag: "Konstigt att det inte funnits förut"

Energi/miljö I dag sjösätts Hållbar Interiör, den första miljömärkningen för hållbar utveckling och förvaltning av lokaler och interiörer. Fastighetssverige har pratat med Kristin Östberg som är en av dem som arbetat med att ta fram den enhetliga standarden.


Hållbar interiör är en miljömärkning som är tänkt att ta ett helhetsgrepp.

Ny miljömärkning lanseras

Energi/miljö Från och med den 26 september kan alla svenska verksamheter som äger eller nyttjar lokaler märka dem som hållbara med märkningen Hållbar interiör. Märkningen innebär att företag för första gången kan få en miljömärkning som omfattar hela interiören i en byggnad. Samtidigt lanseras appen Hint som vägleder användaren i processen med att få märkningen.


Lampförbudet är här: Så bör fastighetsägarna agera nu

Energi/miljö Över 20 miljoner armaturer i Sverige ska bytas ut enligt en ny EU-förordning. Fastighetsägare har en enorm uppgift framför sig. Men den är inte omöjlig – helhetslösningar finns att tillgå. Så här gör du enklast för att komma igång här och nu.


Ekonomin spelar störst roll för markägare när det gäller att arrendera ut till solparker.

Markägare tjänar på solkraft

Energi/miljö Allt fler vill arrendera ut sin mark för att producera solenergi och närmare hälften av markägarna anger ekonomiska som främsta anledningen. Det visar en ny undersökning som solenergiföretaget Turn Energy har genomfört.


Fredrik Olovsson, energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna: Staten borde bidra till energirenovering av fastigheter

Energi/miljö I Sverige visar Energimyndighetens senaste korttidsprognos att vind- och solkraft kommer vara klart större än kärnkraft 2025, men fastighetsbeståndet i landet haltar efter där det gäller klimatsäkrad energiförsörjning. Sveriges elbehov kommer vara dubbelt så stort som idag redan 2035 och elproduktionen ska vara 100 procent fossilfri 2040. Hur ser Socialdemokraterna på den gröna omställningen och vilka energisorter som kommer att vara dominerande den kommande tiden? Fastighetssverige har träfat Fredrik Olovsson.


Stockholm är ett av de områden som fått stor mängd ny mark efter sanering.

Tusentals attraktiva bostäder när förorenad mark saneras

Energi/miljö Sanering av förorenad mark möjliggör bostadsbyggande på redan exploaterade områden. Över 3 000 bostäder kan nu byggas i 13 län med hjälp av statlig finansiering från Naturvårdsverket, utan att orörd mark behöver användas. Ofta i attraktiva lägen nära vatten.


Från vänster: Thomas Erséus, AMF FAstigheter, Cecilia Safaee, Hemmaplan och Johanna Skogestig, Vasakronan. Längst till höger: moderator Emelie Löthgren.

Tung panel diskuterade klimatmogenhet i Almedalen

Energi/miljö Samhällsbyggararenan, som Fastighetssverige är partner till i Almedalen, stod som scen när tre vd:ar ur fastighetssfären diskuterade branschens väg till digital- och klimatmogenhet. Thomas Erséus, AMF Fastigheter, Cecilia Safaee, Hemmaplan och Johanna Skogestig, Vasakronan, gav sin syn på vad de gör som bolag och vad branschen har framför sig.


Flygbild över Arlandastad.

Arlandastad Group investerar 54 miljoner kronor i solceller

Energi/miljö Arlandastad Group investerar i solceller och batterier för produktion, lagring och frekvenshandel med start under kvartal 3, 2024. Bolaget tänker genom frekvenshandel avlasta energisystemet för området. Först ut testas två fastigheter med en kombination av solceller och energilagring.


Återbrukade kontorsmöbler blir allt vanligare.

Återbruk växer i kontorsvärlden: "Man måste inte ha nytt"

Energi/miljö De senaste åren har det poppat upp en hel del företag som tar helhetsgrepp om återbrukad kontorsinredning. Ett av dem är Adayservice, som vill förändra sättet vi ser på begagnade möbler. Fastighetssverige har talat med Alex Olsson, partner och COO på bolaget.
– Återbrukat innebär inte fult eller trasigt – bara att det har använts innan.


Hur ryms grönskan i stadsrummet?

Grönska i staden behövs – men får inte alltid plats

Energi/miljö Träd och växtlighet i staden får oss människor att trivas och må bra. Grönska förbättrar också luftkvaliteten, gynnar biologisk mångfald och motverkar effekterna av extremväder som skyfall och värmeböljor. Nu startar ett forskningsprojekt som ska undersöka hur våra städer kan bli grönare.


Lokalmarknadsdagen
Cecilia Wetterqvist, hållbarhetsstrateg, Bengt Dahlgren, Eric Zinn, hållbarhetschef, Göteborg energi och Heléne Lidström, arbetsplatsstrateg, Castellum talar om hur man skapar hållbara och attraktiva arbetsplatser på Lokalmarknadsdagen den 21 augusti.

Lokalmarknadsdagen: Så här skapas hållbara och attraktiva arbetsplatser

Lokalmarknadsdagen Host Efter semestern, den 21 augusti, startar branschen i Göteborgsregionen upp fastighetshösten 2024 i och med den klassiska mötesplatsen Lokalmarknadsdagen. Under dagen får vi bland mycket annat lyssna till en panel som diskuterar hur vi skapar attraktiva och hållbara arbetsplatser.


Fastigheter, kvarter och städer behöver anpassas efter klimatförändringarna.

Åsa Romson driver klimatanpassningsprojekt i Malmö tillsammans med fastighetsägare

Energi/miljö I Malmö ska forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet och Linköpings universitet tillsammans med fastighetsägare och Malmö stad testa en ny samverkansmodell för att säkra att klimatanpassning genomförs i områden som redan är byggda. Fastighetssverige har pratat med Åsa Romson, forskare på IVL, om projektet, som heter Klimatanpassa tillsammans:
– Det finns ett stort behov av att snabba på och förstärka klimatanpassningarna, särskilt inom områden där vi vet att det är svårt.


Newsecs enkätundersökning visar att  endast ett fåtal bolag känner sig redo för de kommande hållbarhetsrapporteringskraven.

Fastighetsbranschen stressar för att klara de nya rapporteringskraven

Energi/miljö Fastighetsrådgivaren Newsec genomförde under början av 2024 en enkätundersökning bland hållbarhetsansvariga inom fastighetsbranschen. I enkäten frågas efter förberedelserna inför de nya hållbarhetsrapporteringskraven. Resultatet visar att det sammantaget bara är ett fåtal bolag som känner sig redo för de kommande kraven.
– Fastighetsbranschen står inför både utmaningar och möjligheter i arbetet med att anpassa sig, säger Johanna Hessius som är Managing Director för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet.