Svensk Handels senaste undersökning bland medlemsföretagen visar att företagens likviditetskris tilltar, var tredje handlare inom sällanköpsvaruhandeln anger att de i hög utsträckning har problem med sin likviditet.
Tre av tio företag inom sällanköpsvaruhandeln anger att de klarar max två månader under rådande omständigheter innan de tvingas lägga ned. Inom partihandeln, där vart tredje företag har tappat mer än 40 procent av försäljningen, är motsvarande siffra två av tio företag.
– För varje dag som coronakrisens förlamande effekt på handeln pågår fördjupas företagens likviditetsproblem. Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.
I undersökningen anger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. I många fall är situationen än mer alarmerande, var tionde butik har tvingats se försäljningen rasa med minst 80 procent.
Trots att flera politiska åtgärder har satts in i syfte att hjälpa företagen riskerar fortsatt 65 000 jobb att försvinna i detalj- och partihandeln, dessutom kan cirka 150 000 anställda tvingas gå ned i arbetstid.
Sex av tio företag inom sällanköpsvaruhandeln anger att de använder sig av systemet för kortidspermittering, eller planerar att göra det.
– Kortidspermittering en är viktig åtgärd för att rädda jobben i handeln. Reformen behöver dock utökas till att gälla hela arbetstiden, säger Karin Johansson.
Utöver personalen är hyrorna är en stor kostnadspost för butikerna.
– Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen. Ytterst är det en fråga om att rädda tiotusentals jobb, säger Karin Johansson.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.