Image
En kraftig brand har brutit ut på Lisebergs nya vattenland Oceana.
En kraftig brand har brutit ut på Lisebergs nya vattenland Oceana. Bild: Axel Ohlsson

Stor brand på Lisebergs nya miljardbygge – NCC: "Vi är bestörta"

Bygg/Arkitektur En stor brand utbröt igår på Oceana Vattenvärld som ödelagde det nästan helt färdigställda äventyrsbadet vid Liseberg. Branden startade vid en av vattenattraktionerna utanför byggnaden och spred sig sedan till hela byggnaden.
Publicerad den 12 Februari 2024

Liseberg skriver i ett pressmeddelande att man just nu har fokus på att hjälpa räddningsarbetet på plats och få en bättre lägesbild av vad som hänt och hur omfattande olyckan är.

Liseberg meddelade också att man evakuerade gäster på Grand Curiosa Hotel, närliggande kontorslokaler och informerade medarbetare och leverantörer löpande.

Oceana vattenvärld är planerad att bestå av 13 600 kvadratmeter total yta, varav utedelen är 4 000 kvadratmeter och bassänghallen inomhus är 6 000 kvadratmeter. Oceana byggs av NCC och var planerad att öppna under sommaren 2024. Enligt Liseberg beräknades kostnaden för att bygga vattenparken landa på 1 060 miljoner kronor.

NCC:s presschef i Sverige Amelie Winberg kommenterar branden till Fastighetssverige.
– Vi är bestörta över branden på Oceana vattenpark. Vi har än så länge begränsad information om det som sker men fokus nu är att släcka branden, säger hon vid lunchtid på måndagen.

Sveriges Radio rapporterar under eftermiddagen att branden ska ha startat vid den gröna rutschkanan och utanför fastigheten enligt ett internt mejl till Lisebergs medarbetare.
Är det uppgifter ni kan bekräfta och vad har det pågått för arbete där?
– Orsaken till branden är inte fastställd än så det kan jag inte spekulera i, säger Amelie Winberg.

På eftermiddagen framkommer rapporter om 16 skadade och att en person, som arbetade på direkt uppdrag av Liseberg, anmälts som saknad i samband med branden. I ett pressmeddelande från NCC kommenterar Niklas Sparw, affärsområdeschef NCC Building Sverige händelsen.
– Vi är bestörta över olyckan på Oceana Vattenvärld i Göteborg. Våra tankar går till anhöriga, vänner och kollegor till den person som saknas. Vi vill inte spekulera i vad som har hänt utan utredningar får visa vad som har orsakat olyckan. Just nu fokuserar vi på att bistå räddningstjänsten, stötta vår kund och ta hand om våra medarbetare, säger Niklas Sparw.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ska Stena bli självförsörjande på el

Energi/miljö Stena Fastigheter genomför omfattande satsningar för att minska användningen av el och värme genom att satsa på solceller, energilager och AI-styrd värme. Under 2023 producerade fastighetsbolaget tre gånger mer solenergi än året innan. Fstighetssverige har pratat med Stena Fastigheterns vd, Cecilia Fasth, om de nya energisatsningarna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige