– Sverige står i ett vägskäl där vi har att besluta om att proaktivt investera här och nu för att rädda företag, jobb och människors uppehälle. Alternativet är att passivt se på och riskera ännu större kostnader över tid. Därför råder vi regeringen att agera ännu kraftfullare och ta höjd för en kostnadsram på uppåt 400 miljarder kronor, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Den nya analysen påvisar att i ett läge där arbetslösheten ökar med närmare 500 000 människor och BNP faller med 5 procent så riskerar de offentliga finanserna att försvagas med nästan 250 miljarder kronor samtidigt som produktionsvärden motsvarande 250 miljarder kronor faller bort från ekonomin.
Stockholms Handelskammare menar att det är ett realistiskt "worst case scenario".
– Otillräckliga eller för långsamma insatser riskerar att ge betydande negativa konsekvenser för samhället, människor och hela Sveriges framtid. Företagen är grunden för jobben och konkurser riskerar därmed att skapa djupa sår som tar många år att läka. Kostnaden med att vänta utan tillräckligt kraftfulla och skyndsamma insatser är förknippat med stora risker och långsiktiga kostnader, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Stockholms Handelskammare anser att regeringen och samarbetspartierna omgående behöver enas i en beredskap om att satsa uppåt 400 miljarder kronor för att rädda företag och jobb.
– Insatserna hittills är välkomna men tyvärr otillräckliga. Regeringen behöver omgående sätta en ordentlig budgetram för krishanteringen. Inom den ramen bör man direkt utöka korttidspermitteringen till att omfatta 100 procent av tjänsten, slopa hela arbetsgivaravgiften under fyra månader, förbättra hyresstödet och hitta sätt att skjuta till kapital för företagen som förlorat sina intäkter, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av CDVI
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.