Vakansgraden i Stockholm förbättrades från 10,7 procent vid årsskiftet till 9,9 procent vid utgången av augusti 2008, och alla delmarknader förutom Kista bidrog till denna förbättring. I City var vakansgraden 5,9 procent, en förbättring med 0,8 procentenheter sedan årsskiftet.
- Efterfrågan på större och yteffektiva kontorslokaler var fortsatt god, med en total uthyrningsvolym på 233 000 kvadratmeter under första halvåret. Mot bakgrund av företagens starka finansiella ställning förväntas efterfrågan på kontor vara stabil även framöver. Populära inflyttningsområden är västra city samt västra Kungsholmen som erbjuder attraktiva hyresnivåer i nybyggda lokaler, säger Mikael Wallgren, chef uthyrning kommersiella lokaler.
Nettoabsorptionen var knappt 100 000 kvadratmeter som en följd av expansionsfokus och en stark syssel-sättningstillväxt. Under hösten bedöms dock sysselsättningstillväxten stagnera i takt med den ekonomiska avmattningen, vilket med viss eftersläpning påverkar absorptionen. Denna utveckling tillsammans med ett ökande utbud av färdigställd kontorsyta förväntas medföra något högre vakansgrader under 2009.
Sedan årsskiftet har även uppgången i hyresnivåerna fortsatt på Stockholms samtliga delmarknader. Hyresnivån i City uppgick till SEK 4 400 per kvadratmeter, en ökning med 2,3 procent sedan årsskiftet och 7,3 procent på årsbasis. En stark efterfrågan i Solna/Sundbyberg har även lett till ökade hyresnivåer för B-fastigheter på denna delmarknad. Jones Lang LaSalle bedömer att hyresnivåerna i City kan komma att stiga ytterligare något under hösten men i avtagande takt då toppen på hyrescykeln närmar sig. Under första halvåret 2009 förväntas hyresnivåerna i Stockholm överlag att förbli oförändrade.
- Även investerarna har visat en god aptit på Stockholms kontorsfastigheter hittills i år, särskilt byggnader med bästa kvalitet i bästa läge. Transaktionsvolymen på 27,6 miljarder kronor under årets första sex månader är i nivå med samma period rekordåren 2006 och 2007, detta trots att de riktigt stora affärerna, Vasakronan och Steen & Ström, inföll efter halvårsskiftet. Direktavkastningskraven är dessutom på en relativt låg nivå, även om de stigit något sedan årsskiftet. I City ökade de med 0,15 procentenheter till 4,75 procent och ligger nu lägre än de nivåer som råder i andra europeiska storstäder såsom London, Frankfurt och Paris. De utländska investerarnas närvaro var under perioden också betydligt lägre än tidigare, säger Daniel Gorosch, Chef för Fastighetstransaktioner.
Utländska investerare var under första halvåret involverade i transaktioner motsvarande 13 procent av omsättningen, vilket ska jämföras med ungefär hälften av omsättningen under 2007. Eftersom högt belånade investerare mer eller mindre försvunnit från marknaden har institutioner och andra investerare med en hög andel eget kapital varit mer aktiva under perioden.
Jones Lang LaSalle förväntar sig att direktavkastningskraven fortsätter att stiga under de närmaste 12-18 månaderna på samtliga delmarknader i Stockholm.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.