Image
Erik Dansbo.
Erik Dansbo. Bild: Slättö

Slättö köper samhällsfastigheter av Estea för tre miljarder

Transaktioner Slättö växer inom samhällsfastigheter genom förvärv av portfölj – som innefattar alla samtliga fastigheter i Estea Omsorgsfastigheter – från Estea om tre miljarder kronor. Köpeskillingen för fastigheterna erläggs huvudsakligen med nyemitterade aktier i Slättö Core+.
Publicerad den 12 December 2023

Slättö skapar en ny plattform inom samhällsfastigheter genom att förvärva en portfölj av fastigheter koncentrerad till Stockholm och Göteborg med ett underliggande värde om cirka tre miljarder kronor.

Fonden Slättö Core+ har ingått ett villkorat avtal om att förvärva en fastighetsportfölj med 47 fastigheter om totalt cirka 87 000 kvadratmeter från Estea Omsorgsfastigheter. Portföljen är belägen i större kommuner i Sverige med en tyngdpunkt kring Stockholm och Göteborg och verksamheten utgörs till en majoritet av äldreboenden med en återstående hyresduration om cirka nio år.

Slättö verkar nordiskt med en tematisk investeringsstrategi och skapar specialiserade team i de fastighetssegment där vi har en stark tro på den underliggande marknaden. Genom förvärvet från Estea etablerar Slättö samhällsfastigheter som ytterligare ett affärsområde vilket kompletterar bolagets befintliga teman inom bostäder, lager och lätt industri samt hotell.

Slättö anser att förvärvet passar väl in i Slättö Core+ existerande portfölj med fokus på starka, hållbara kassaflöden.
– Slättö har tidigare gjort selektiva förvärv och projekt inom samhällsfastighetssegmentet och har en stark tro på det underliggande behovet av fastighetstypen. Vi ser fram emot att ta över förvaltningen och utvecklingen av denna portfölj samt att utvärdera fler transaktioner inom segmentet", säger Erik Dansbo, Senior Partner och Investeringschef (CIO) på Slättö.
– Den senaste tidens räntehöjningar har för oss likt andra fastighetsbolag haft en betydande negativ inverkan på vår verksamhet. Genom försäljningen och vårt påföljande delägande i Slättö Core+ blir Estea Omsorgsfastigheter delägare i en större och diversifierad fastighetsportfölj som har goda förutsättningar att utvecklas väl de kommande åren. Detta är en strategisk förflyttning och vår bedömning är vidare att den finansiella stabiliteten för Estea Omsorgsfastigheter efter affärens genomförande kommer att förbättras jämfört med idag. Nu ser vi fram emot att tillsammans med Slättö jobba vidare med förvaltningen och utvecklingen av våra fastigheter, säger Johan Eriksson Rydermark, styrelseordförande på Estea AB.

Slättö Core+ lanserades 2019 och är en nordisk fond som fokuserar på fastigheter med stark och hållbar kassaflödesprofil med en bas av nordiska institutionella investerare. I och med affären växer Slättö Core+ sin portfölj till att passera en balansomslutning om tio miljarder kronor. Portföljen, som i dagsläget är 70 procent miljöcertifierad, stärker ytterligare fondens hållbara profil.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige