– Vi har arbetat hårt för att få fler aktörer att bygga bostäder i Uppsala och de senaste åren har vi ökat från 7 till att nu närma oss 100 stycken. Det bidrar både till fler bostäder, nödvändig konkurrens och större variation. Med SKB får vi inte bara ytterligare en aktör och fler nödvändiga bostäder utan också en ny upplåtelseform till Uppsala. Jag är väldigt glad att den kooperativa hyresrätten, som är ett mellanting mellan traditionell hyresrätt och bostadsrätt, nu kan komma Uppsalabor till del, säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala kommun.
SKB, som etablerades i Stockholm 1916, finns i ytterligare fem kommuner runt staden och har drygt 89 000 medlemmar. Det här är första gången som SKB expanderar över länsgränsen.
– Vi vill etablera oss i fler kommuner inom pendlingsavstånd till Stockholm eftersom vi har många medlemmar i regionen. Vi är mycket glada över samarbetsavtalet med Uppsala och ser fram mot att medverka till kommunens tillväxt med vår unika upplåtelseform som är både socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar, säger Eva Nordström, vd SKB.
Parternas syfte med avsiktsförklaringen är att skapa upp till 600 kooperativa hyresrätter. Kommunen kommer att erbjuda SKB mark med byggrätt och platserna omfattar till exempel innerstaden, Rosendal, Östra Sala Backe, Ulleråker, Gottsunda och Sävja/Bergsbrunna.
– SKB är not-for-profit och vi återinvesterar alltid vårt överskott i fortsatt utveckling och nybyggnation. Det vi bygger, det förvaltar vi för evigt för våra medlemmar. Under våra drygt 100 år har vi aldrig sålt en fastighet, säger Eva Nordström.
För att åstadkomma variation i bebyggelsen ska SKB anlita olika arkitektkontor för att rita husen. Fastigheterna omfattas av SKBs miljöprogram för nybyggnation. De uppförs i enlighet med Miljöbyggnad, en svensk certifiering för kvalitet omfattande energi, inomhusmiljö och material. Målet är att halvera den genomsnittliga energianvändningen i jämförelse med myndighetskravet på 80 kWh/kvm.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Lista Stora skulder har lett fram till att kontorsvarukedjan Office Depot stänger deras nära 40 fysiska butiker. Istället kommer man satsa på försäljning online för att åter bli lönsamma. Fastighetssverige har kartlagt vilka fastighetsägare som drabbas.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.