Image
Stadsljus är inspirerat av de gamla gasklockorna från 1800-talet.
Stadsljus är inspirerat av de gamla gasklockorna från 1800-talet. Bild: Skanska

Skanska och Obos samverkar gällande 30-våningshus

Bostäder Skanska har ingått samverkansavtal med Obos för uppförandet av det 30 våningar höga bostadshuset Stadsljus i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm. Nu har kontraktet för den första fasen undertecknats, vilket innebär att planering och projektering av bostadsprojektet inleds.
Publicerad den 16 Augusti 2024

Stadsljus kommer att bestå av cirka 390 bostadsrättslägenheter och lokaler, inklusive restaurang i två plan, samt garage, cykelrum och teknikutrymmen. Det kommer att få formen av tre cylindrar och en fasad med ett skal av balkonger, där blanka och matta ytor ger en prismaliknande struktur. Utformningen gör också att huset blir energieffektivt och släpper in mycket ljus.

– Vi på Skanska ser mycket fram emot att i samverkan med Obos uppföra Stockholms nya landmärke Stadsljus. En fantastisk byggnad som kommer att utgöra en fin siluett på stadens skyline med högställda krav på miljö och hållbarhet, säger Victor Verboog, regionchef, Skanska Sverige.

Bostadshuset kommer att få en höjd på 110 meter över havet och blir ett helt nytt landmärke i Stockholm, synligt över hela staden. Det utformas som en hyllning till platsens historia. Arkitekterna Cobe och Yellon har inspirerat av de gamla gasklockorna från 1890-talet för att skapa något unikt och framåtblickande.

– Det känns mycket bra att komma vidare i processen med Stadsljus och vi är glada över att ta oss an detta tillsammans med Skanska. De är en stor och trygg aktör och vi ser mycket goda förutsättningar för ett gott samarbete. Dessutom har de erfarenhet från att bygga på höjden, vilket är avgörande i det här projektet, säger Sofia Ljungdahl, vd, Obos Nya Hem.

Projektet är avsett att utföras i två faser. Ett separat avtal kommer att slutas för själva byggnationen som sker i fas 2.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Efter åtta års väntan – nu tar Almedals-projektet nästa steg

Bygg/Arkitektur Wallenstam, Svenska Hus och Platzer har fått vänta länge på att det stora projektet vid Almedals fabriker ska ta nästa steg – åtta år närmare bestämt. Men planen, som innehåller cirka 270 bostäder och över 50 000 kvadratmeter handel och kontor med mera, ska nu till slut ut på granskning under hösten. Fastighetssverige berättar mer om det långdragna projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige