Plangenomförandeprocessen - alltså processen från beslutad detaljplan till byggnation – har länge omgärdats av ålderdomlig lagstiftning och betungande administration. Oklarheter i regelverken leder ofta till utdragna förhandlingar och tvister mellan kommuner och exploatörer, och allmänhetens och andra intressenters insyn i processen är ofta dålig.
- Vi måste bygga mycket mer än vad vi gör idag i Sverige. Men det krångliga regelverket inom byggsektorn gör att många byggprojekt drar ut på tiden eller aldrig ens blir av. Risken för dyra förhandlingsprocesser och oförutsedda kostnader gör att små och nya byggbolag inte ens vågar ge sig in i upphandlingar. Ska vi kunna lösa bostadsbristen måste vi ha en vital byggbransch där alla goda krafter kan vara med och samarbeta, och där regelverket är tydligt och överskådligt för alla inblandade parter, säger bostadsminister Stefan Attefall.
Utredaren ska analysera gällande bestämmelser och föreslå nödvändiga förändringar inom bland annat:
- finansering av gator och parker
- huvudmannaskap för allmänna platser
- bestämmelser kring exploateringsavtal
Regeringen har utsett generaldirektör Lars Magnusson till utredare. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande den sista december 2012.
Regeringen ger även Statskontoret i uppdrag att utvärdera hur den kommunala processen för anvisning av mark går till, en fråga där kommunerna ofta skiljer sig åt vad gäller principer och prissättning. Statskontoret ska redovisa sitt uppdrag senast den 15 juni 2012.
Regeringen ger också Boverket i uppdrag att analysera kommunernas planberedskap. Bakgrunden är bland annat att landets kommuner själva uppger att två av de främsta hindren för ökat bostadsbyggande är planberedskapen och detaljplaner i attraktiva lägen, trots att kommunerna själva har planmonopol. Boverket ska redovisa sin analys senast den 15 juni 2012.
Boverket ska också sprida information och kunskap om dels hur en aktiv kommunal planläggning bör bedrivas och dels hur dagens regelverk kan tillämpas så att planprocessen blir så effektiv som möjligt, så att planberedskapen ökar och genomförandet blir rationellt. Det uppdraget ska redovisas i två etapper under 2013.
Boverket ska också utvärdera konkurrens- och tillväxtbestämmelserna i plan- och bygglagen. Planläggning ska främja en från social synpunkt god livsmiljö och en långsiktigt god hushållning. Sedan tre år tillbaka ska den även främja en ekonomisk tillväxt och en effektiv konkurrens. Boverket ska studera vilka effekter lagändringen fått på utformningen av kommunala översikts- och detaljplaner och på beslut om bygglov och förhandsbesked. Uppdraget ska redovisas senast den 15 april 2013.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bygg/Arkitektur I Jönköping går ett enormt område mot att kunna ta emot ett stort antal verksamheter. 2 000 jobb kan skapas och redan har en aktör lagt händerna på 32 000 kvadratmeter i området.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.