Image

Rapport: Malmö city på väg uppåt

Öresund Efter några tuffa år vänder nu omsättningssiffrorna uppåt för Malmö city. Det visar rapporten Cityklimatet som WSP har gjort på uppdrag av Fastighetsägarna Syd.
Publicerad den 10 Oktober 2016
Malmö city. Bild: Fastighetsägarna Syd
Malmö city.

Den totala omsättningen i Malmö city ökade under förra året med 2,9 procent. Försäljningen av dagligvaror som exempelvis livsmedel ökade med 2,3 procent. Försäljningen av kläder, skor, hem- och fritidsvaror (sällanköpsvaror) ökade med 1,5 procent.

– Stadskärnan har länge haft tuff konkurrens från de externa handelsplatserna, men i år ser vi en återhämtning. Det är glädjande eftersom en levande stadskärna är viktig för stadens tillväxt och attraktivitet, säger Göran Höckert, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna Syd.

Även mer upplevelsebaserad konsumtion ökar i stadskärnan. Under förra året ökade café- och restaurangnäringen sin omsättning med 4,4 procent. Det följer trenden de senaste åren där Malmös caféer och restauranger tillsammans har ökat sin omsättning med nästan 500 miljoner sedan 2009.

– Siffrorna bekräftar den känslan vi hade under förra året att det har vänt för cityhandeln. Även i år har vi en positiv indikation vilket återspeglas i en snabbenkät bland våra medlemmar. Vi kan också se förändrade beteendemönster med mer fokus på mat, dryck och upplevelser, säger Pia Sandin, vd, Malmö Citysamverkan.

Även Malmös hotell ökade sin totala omsättning med 2,6 procent under förra året. Omsättningen i tjänstesektorn som omfattar frisörer, hud- och skönhetsvård, kulturinstitutioner etc. ökade också med 6,2 procent.

– I den starka konkurrensen från både externhandel och e-handel måste stadskärnan fortsätta att hävda sig. För stadens intressenter handlar det framförallt om att samverka, men även att förtäta staden för att öka köpkraften, utveckla nya handelsytor och locka nyetableringar, säger Göran Höckert.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige