I Sverige har Peab haft goda erfarenheter av trähusbyggen sedan lång tid tillbaka. I Finland har denna typ av byggen varit desto mer sällsynt. Det beror delvis på bristen på standardisering. Objektet i Vik är innovationsrikt ur flera perspektiv, och helt nya byggmetoder har använts.
Objektets trämaterial är ett förnybart och helt återvinningsbart material, som fungerar som koldioxidfångare under byggnadens hela livscykel. En av de stora vinsterna förutom effektiv resning av stommen, är den flexibla utrymmesanvändningen. Det är enkelt att förändra ett trähus i efterhand, och husen har även en angenäm akustik. Husens energieffektivitet tillhör klass A och i varje rum finns en dimsprinkler med lågt vattentryck.
Peab påbörjade bygget av träkvarteret förra sommaren. Och redan från början har träkvarteret väckt stort intresse hos både media och inom byggbranschen. Hundratals människor har besökt byggplatsen under byggprocessens gång.
– Vi har bevisat att vi också kan bygga stora hus av trä i Finland. Det klokaste är att förena fördelarna med både trä- och betongbyggnad och det har Peab gjort i träkvartersprojektet. Socklarna och hisschakten i husen är byggda av betong men resten är byggt i trä, säger Petri Suuperko, chef för Peab Finland.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.