Image
Obos, med Daniel Kjørberg Siraj som vd, blir ny storägare i NCC.
Obos, med Daniel Kjørberg Siraj som vd, blir ny storägare i NCC. Bild: Obos och Joakim Kröger

Obos blir storägare i NCC – köper tung post av Nordstjernan

Bolag Norska Obos förvärvar 6,5 procent av kapitalet och 23,1 procent av rösterna i NCC från Nordstjernan.
Publicerad den 7 December 2022

– Vi är mycket glada över möjligheten att förvärva denna post i NCC som är ett av de ledande byggbolagen i Norden och vi ser fram emot att ta en aktiv roll i att utveckla bolaget tillsammans med Nordstjernan, bolagets styrelse och ledning, säger Daniel Kjørberg Siraj, koncernchefen på Obos.
– Vi ser fram emot att få Obos som en branschkunnig partner. Nordstjernan har goda erfarenheter av att som aktiv ägare arbeta i olika former av partnerskap. Bara under detta år har vi exempelvis investerat i diagnostikbolaget Aidian och skapat ett partnerskap med det norska ägarbolaget Ferd. Affären med Obos liknar den modellen. NCC:s styrelse och ledning gör ett bra arbete, vi tror på bolaget, och som fortsatt aktiv ägare i NCC ser vi att det finns mycket långsiktigt värdeskapande kvar, säger Peter Hofvenstam, vd på Nordstjernan.

Affären består av fem miljoner A-aktier samt två miljoner B-aktier. Köpeskillingen uppgår till 772,5 miljoner kronor, vilket motsvarar ett volymviktat pris per aktie om cirka 110 miljoner kronor. Efter transaktionen uppgår Nordstjernans ägande till cirka 5,0 miljoner A-aktier och 4,7 miljoner B-aktier, vilket motsvarar cirka 8,9 procent av kapitalet och 24,3 procent av rösterna.
– Nordstjernan är sedan ett par år inne i en strategisk transformation. Bara under det senaste året har vi investerat tre miljarder kronor i nya bolag, såsom engcon, Norva24 och Aidian. Från att i stort sett uteslutande ha haft investeringar i en sektor, byggsektorn, har vi nu aktiva investeringar i fyra sektorer, säger Peter Hofvenstam.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Carl Janglin beskriver turbulensen på OP: "Tvingades krympa för att överleva"

Bolag Oscar Properties avgående vd Carl Janglin berättar för Fastighetssverige varför han lämnar bolaget, hur pressen har varit de senaste månaderna och varför den korta tiden på bolaget inte blev som han hade tänkt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige