Image

Nya EU-krav på energibesparing

Energi/miljö Ministerrådet och Europaparlamentet har nått en uppgörelse om EU-kommissionens förslag till nytt energieffektiviseringsdirektiv, som syftar till att minska energianvändningen med 17 procent fram till 2020. Direktivet kommer påverka fastighetsägare i form av hårdare energibesparingskrav vid användning av befintliga byggnader och vid renoveringar.
Publicerad den 27 Juni 2012

EU-kommissionen lade fram förslag till direktivet mot bakgrund av att målet att minska energianvändningen med 20 procent fram till 2020 inte kommer kunna nås. Med den överenskommelse som nu nåtts mellan ministerrådet och Europaparlamentet beräknas energianvändningen kunna minska med cirka 17 procent fram till 2020. Direktivet ska behandlas av EU-parlamentet i höst och kan först därefter införlivas i svensk lag.

– Direktivet kommer att påverka fastighetsägarna när det införlivas i svensk lagstiftning, men det återstår att se hur långtgående kraven blir. Det säger Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna, som genom European Property Federations arbete bevakat och påverkat utformningen av direktivet.

Det ursprungliga förslaget med många detaljregleringar har ändrats så att medlemsstaterna själva får bestämma den närmare tillämpningen av direktivet. EU-kommissionen kommer kontinuerligt att följa upp tillämpningen av direktivet och har mandat att återkomma med förslag till ytterligare åtgärder om de tilltagna åtgärderna inte bedöms som tillräckliga för att nå målet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige