Image

Ny vd för Byggherrarna

KARRIÄR Organisationen Byggherrarna har fått en ny vd. Han menar att ökad samverkan kan leda till minskade byggkostnader på uppemot 30 procent.
Publicerad den 3 Juni 2009

Samhällsbyggandet påverkar alla som bor, reser och arbetar. Inte minst när det gäller ekonomi. Intresseorganisationen Byggherrarna bedömer att kostnaderna för byggande i Sverige kan minskas med mellan 25-30 procent genom att alla arbetar på rätt sätt.

– Grunden är ökad samverkan mellan alla som är involverade i ett byggprojekt. Här har vi som beställare – som byggherre - en nyckelroll, säger Mats Björs, som nyligen tillträdde som vd för Byggherrarna.

Byggherrarna har drygt 140 medlemmar som initierar, startar, driver och ansvarar för byggprojekt och dess resultat. Medlemmarna är verksamma inom näringslivet, kommuner, landsting och staten och står för cirka 75 procent av de bygginvesteringar som görs i Sverige.

– Förra året var bygginvesteringarna 262 miljarder kronor. Det är mycket pengar och innebär att vi inom byggsektorn har ett stort samhällsansvar. Byggherrar, arkitekter, tekniska konsulter, byggentreprenörer och materialleverantörer måste samverka mer, säger Mats Björs, nytillträdd vd för Byggherrarna.

– Vi måste ha ett långsiktigt samhällsperspektiv, med det bästa för brukarna det vill säga människorna, som drivkraft. Exempel på detta är våra barn som vistas i skolorna, människor som arbetar på kontor och inom industrin, vårt boende, personal och patienter på sjukhus och alla som vistas i vår offentliga miljö på vägar, gator och torg.

– Det våra medlemmar beslutar påverkar alla människor i samhället och därför måste vårt perspektiv vara samhället och människorna, understryker Mats Björs.

Mats Björs vill göra byggherrerollen tydligare i samhället och i debatten.
- Byggherrarnas kompetens måste stärkas och vi måste delta i samhällsfrågorna. Vi ska verka för hållbarhet avseende livscykelkostnader, den sociala dimensionen och energi- och miljöfrågorna, säger han.

Mats Björs, 49, kommer närmast från Betongvaruindustrin, där han var vd. Han är väg- och vattenbyggare, med examen från Chalmers.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige