Image

NCC bygger boende för Forsmarksanställda

Bygg/Arkitektur NCC bygger nytt personalboende med 430 rum för medarbetare som gör årliga underhåll på Forsmarks kärnkraftverk i Uppland.
Publicerad den 10 April 2015
NCC bygger boende för Forsmarksanställda i Uppland. Bild: NCC
NCC bygger boende för Forsmarksanställda i Uppland.

Det byggs närmare verket och det gamla personalboendets mark förbereds för slutförvaring. Forsmarks Kraftgrupp AB:s order är värd 197 miljoner kronor.

– Vid de årliga underhållen av kärnkraftverket ökar arbetsstyrkan till över 1 000 personer. Då behöver extraanställda och konsulter en tillfällig bostad nära verket, som ligger avlägset några mil norr om Östhammar. Men det snart 50-åriga personalboendet är uttjänt och marken behövs till slutförvaring av kärnbränsle, säger Lilianne Axelsson, Forsmarks projektledare för nya boendet.

Dagens tillfälliga boende uppfördes i slutet av 1960-talet, ursprungligen för dem som byggde Forsmarks kärnkraftverk. Nu bygger NCC det nya boendet på en ny plats inom området.

– Boendet placeras närmare verket, bara 500 meter bort istället för dagens en kilometer, så fler kan gå till jobbet istället för att ta bilen. Anläggningen får också en modern arkitektur som underlättar umgänge med fler kollegor, säger Johan Eriksson, avdelningschef på NCC.

I mitten av boendet byggs en sexkantig centrumbyggnad i tre plan med kök och gemensamma samlingsrum på varje våning. Från den utgår sex flyglar, varav fem rymmer 430 boenderum med wc och dusch, samt en mindre flygel med service och fastighetsskötsel.

Förutsatt att beslut om bygglov tas under april – maj 2015 gäller kontraktet och NCC:s byggarbete kan börja. Byggnaden beräknas stå klar i december 2016.
Det gamla personalboendet rivs först när det nya är klart. Marken upplåts då till SKB (Svensk kärnbränslehantering) som planerar världens första anläggning för slutförvaring av använt kärnbränsle här, inkapslat 500 meter ner i urberget, samt tillhörande byggnader ovan jord.

Minst 1 000 konsulter och tillfällig personal per år beräknas att bo i det nya personalboendet, allt från en natt till flera veckor per gång. Fullsatt blir det under vår och sommar, då reaktorerna ställs av för revision – en sort tusenmila service då många behövs för att utföra underhåll, moderniseringar, bränslebyte och drifttester.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige