Image
Industribatteriteknikföretaget Morrow Batteries går samman med Veidekke för att bygga en fabrik som kan demonteras och helt återanvändas och återanpassas i framtiden.
Industribatteriteknikföretaget Morrow Batteries går samman med Veidekke för att bygga en fabrik som kan demonteras och helt återanvändas och återanpassas i framtiden. Bild: Morrow Batteries

Morrow Batteries och Veidekke i nytt samarbete

Bolag Industribatteriteknikföretaget Morrow Batteries går samman med Veidekke för att bygga en fabrik som kan demonteras och helt återanvändas och återanpassas i framtiden.
Publicerad den 4 Augusti 2023

– På Morrow har vi ett uppdrag att påskynda energiomställningen med kostnadseffektiva och hållbara batterier. För att nå dit är vi fast beslutna att bygga miljöriktigt och ansvarsfullt. Vi är därför glada över att samarbeta med Veidekke, som delar vår ambition att skapa ett cirkulärt byggprojekt, säger Stina Torjesen, hållbarhetsdirektör på Morrow Batteries.

Alla delar av byggnaden, Morrow Batteries första batterifabrik i Arendal, Norge, kan demonteras, återanvändas och till och med återanvändas om och när fabriken tar slut sin kommersiella livslängd någon gång i framtiden.
– Tillsammans med Morrow är vi fast beslutna att säkerställa byggnadens smidighet och motståndskraft. I vad vi tror är en bransch först arbetar vi för att säkra nästa generations byggplanering. Vi är glada över denna möjlighet att lära oss i framkanten av branschen och ta oss an utmaningar som att se till att verktyg och annan mekanisk utrustning, såväl som monteringsinstruktionerna kommer att lagras och tillgängliga för demontering av byggnaden om 30 eller till och med 60 år, säger Roar Kristiansen, General Manager för Veidekke Logistics.

De två företagen har arbetat tillsammans i pilotprojektet sedan hösten 2021.
– Vi planerar att vara cirkulära från dag ett och arbeta för att använda våra resurser så effektivt som möjligt för att minska klimatpåverkan. I vår batterivärdekedja kommer vi att använda återvunna mineraler i nya batterier och följa ett cirkulärt tänk i alla processer, nu även inklusive själva byggnaderna, säger Torjesen på Morrow Batteries.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige