Enligt segmentsredovisningen ökade intäkterna till 3 417 miljoner kronor (3 037) och rörelseresultatet uppgick till 372 miljoner kronor (379). Rörelsemarginalen minskade till 10,9 procent (12,5) hänförligt till förändrad projektsammansättning inom JM Bostad Stockholm.
Omräknat enligt IFRIC 15 ökade intäkterna till 3 300 miljoner kronor (2 969) och rörelseresultatet uppgick till 361 mkr (391). Omräkningen är hänförlig till JM Utland med en resultateffekt om -11 miljoner kronor (12).
Resultatet före skatt minskade till 342 miljoner kronor (374). Resultat efter skatt minskade till 261 miljoner kronor (283).
Räntabiliteten på eget kapital för de senaste tolv månaderna ökade till 27,4 procent (26,1). Resultatet per aktie under första kvartalet uppgick till 3,50 kronor (3,70)
Koncernens kassaflöde inklusive nettoinvestering i fastigheter uppgick till -273 miljoner kronor (-241).
Antal sålda bostäder ökade till 843 (697) och produktionsstarterna ökade till 748 (694).
- Efterfrågan för JM:s bostäder har utvecklats fortsatt positivt på JM:s huvudmarknader under det första kvartalet. Detta innebär att vi har haft fortsatt stark försäljning och god nivå för produktionsstartade bostäder, skriver Johan Skoglund i vd-ordet.
- En geografiskt förändrad projektsammansättning, högre markkostnader och mer normaliserade omvärderingseffekter i avslutade projekt får negativt genomslag på marginalen för vår bostadsaffär i Stockholm. Samtidigt har nuvarande prisökningar på bostäder en motverkande effekt med fördröjning.
- Strukturellt gäller goda förutsättningar för vår affär med stor befolkningsökning på de marknader där vi är verksamma. Vi är offensivt positionerade med finansiell styrka och mycket god projektportfölj som löpande förädlas och förnyas samtidigt som vår starka balansräkning ger oss handlingsfrihet.
Energi/miljö Genom att bevara byggnaders stomme kan man minska klimatpåverkan med 60 procent och avfallsmängderna med nästan 80 procent jämfört med om man river och bygger nytt. Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet gjort i Halland där man tittat på ombyggnation av skolor och jämfört olika alternativ. Man har också tittat på de ekonomiska vinsterna. – När man renoverar och bygger till så genererar det betydande intäkter snabbare, berättar Johanna Andersson på IVL.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.