Image

Miljardsatsning i Vänersborg

INVESTERING Under tio år ska det investeras tre till fyra miljarder kronor i den centralt belägna stadsdelen Vassbotten i Vänersborg. Totalt skapas runt 1 200 bostäder i det vattennära området.
Publicerad den 2 September 2008

Ett konsortium med NCC, HSB, RL-Skand och Vänersborgs kommun har under drygt ett år fört diskussioner och undersökt förutsättningarna till detta mycket omfattande stadsutvecklingsprojekt och nu kommit fram till den punkt när man på allvar sätter igång.

I totalprojektets första etapp, som man nu beslutat att starta, kommer NCC att utföra byggnationen genom så kallat partneringavtal och HSB kommer att ansvara för utveckling av bostäderna.

Nuvarande handelsområde kommer att utökas till cirka 14 000 kvadratmeter, främst för att öka utbudet av butiker och få Vänersborgs centrum komplett när det gäller branscher, varuutbud och butiksmix. Här är den fysiska kopplingen till centrum med ny gångbro över kanalen en viktig faktor. Idag har Vänersborg en stor utpendling av köpkraft och målet är att få Vänersborgarna att handla hemma i större utsträckning.

På östra sidan av Lilla Vassbotten mot hamnkanalen planeras för attraktiva bostäder i tre eller fyra våningar med direkt utsikt mot kanalen, vilket också värdefullt bidrar till en sammanhållen stadsbild.

I första etappen undersöks parallellt med en utbyggnad av nuvarande station också helt nytt resecentrum i södra delen av Lilla Vassbotten, med station för pendeltåg, regionbussar, lokalbussar och pendelparkering. Om man slutligen väljer detta läge, så kan det stå klart till 2012 när dubbelspåret Göteborg-Vänersborg invigs. Med de nya snabbtågen så tar det då cirka 45 minuter till Göteborg vilket gör Vänersborg till en mycket attraktiv pendlingsort.

Ovanpå resecentret planeras bostäder med utsikt över sjön Vassbotten och en direktkontakt med strandlinjen via hissar och trappor. När området är helt utbyggt om cirka tio år har det skapats cirka 1 200 nya bostäder på Lilla Vassbotten.
Infrastrukturen kommer också att byggas om. Ett nytt läge för huvudleden kan bli aktuellt beroende på den exakta gestaltningen och disponeringen av området. Frågan kommer att avgöras senare och behandlas i planskedet.

För närvarande pågår arbetet med program för detaljplaner. Programmet kommer ut på samråd under senhösten 2008. Därefter startar detaljplaner för etappens olika delar.

Om allt går som planerat kan projektering starta andra halvåret 2009 och första spadtaget tas sommaren 2010.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige