Image

Mats Williamson ny vd för Skanska UK

KARRIÄR Mats Williamson har utsetts till ny VD för Skanska i Storbritannien. Han tillträder omgående och ersätter David Fison, som valt att lämna Skanska efter tio år. Samtidigt inleds en rekryteringsprocess för att utse Williamsons efterträdare på vd-posten för Skanska Sverige.
Publicerad den 28 Juli 2008

Mats Williamson har arbetat för Skanska sedan 1981. Han har bland annat varit projektchef för Öresundsbro-projektet, vd för Skanska International Projects och sedan 2002 har han varit vd för Skanska Sverige. Under hans ledning har Skanska Sverige utvecklats starkt, bland annat inom områden som etik, arbetsmiljö, ledarskap och konkurrenskraft. Lönsamheten har också förbättrats avsevärt.

Under maj och juni i år har Skanska genomfört en genomgång av Skanska UK:s byggprojekt inom PPP (offentlig privat samverkan). Genomgången har resulterat i ytterligare projektnedskrivningar i Skanska UK och visat på behovet för Skanska UK att förändra en del interna rutiner som rör PPP-projekt.

– Resultaten för dessa projekt är klart otillfredsställande. Vi kommer därför att förändra rutinerna i Skanska UK och förändra vårt sätt att arbeta med denna typ av projekt. Jag är övertygad om att Mats Williamson med sin gedigna erfarenhet, förmåga att leverera resultat och starka ledaregenskaper är rätt person att leda utvecklingen av Skanska UK, säger Johan Karlström, Skanskas vd och koncernchef.

– Skanska UK kommer att fortsätta att vara en mycket viktig del av Skanska. Vi ser goda tillväxtmöjligheter i Storbritannien och kommer att fortsätta att utveckla vår verksamhet i landet. Det är vår övertygelse att PPP erbjuder goda möjligheter för Skanska, säger Johan Karlström.

Arbetet med att rekrytera en ny vd för Skanska Sverige har inletts och Petter Eiken, vice vd i Skanska, verkar som tillförordnad vd tills en ersättare har utsetts. Petter Eiken kommer även fortsatt att vara medlem av koncernledningen, med ansvar för Skanskas byggverksamhet i Sverige, Norge och Finland och Skanskas bostadsutveckling i Norden.

Skanska UK med cirka 5 500 medarbetare hade 2007 intäkter som uppgick till 17,7 miljarder kronor. Bolaget är verksamt inom byggande av hus, anläggningar och distributionsnät samt byggservice. Skanska är även ledande inom det brittiska programmet för offentlig-privat samverkan, PFI (Private Finance Initiative).

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige