Image

Mångmiljarduppdrag för Skanska

INVESTERING Skanska, som del i konsortiet Connect Plus, har nu tecknat finansieringsavtal (så kallat financial close) för utbyggnaden av ringleden M25 runt London. Projektet genomförs i offentlig-privat samverkan, OPS, och Skanska ansvarar för finansiering, utformning och byggande.
Publicerad den 25 Maj 2009

- Skanska får ett byggkontrakt som uppgår till cirka GBP 500 miljoner, cirka sex miljarder kronor, vilket inkluderas i orderingången för det andra kvartalet, säger Johan Karlström, vd och koncernchef Skanska.

- Skanska kommer att investera GBP 80 miljoner, cirka 965 miljoner kronor, successivt under byggperioden, vilket motsvarar en 40-procentig andel i projektbolaget Connect Plus, säger Johan Karlström.

I Connect Plus-konsortiet ingår förutom Skanska Infrastructure Development med 40 procent även Balfour Beatty med 40 procent samt Atkins och Egis med tio procent vardera. Design- och bygguppdraget utförs av Skanska UK och Balfour Beatty i ett 50/50-joint venture.

- Vi har nu finansieringen på plats trots den rådande ekonomiska situationen. Detta är mycket positivt för oss av flera skäl. Det möjliggör en ny investering för vår verksamhet inom infrastrukturutveckling och därigenom säkrar vi också ett stort bygguppdrag för den brittiska byggverksamheten. Dessutom bryter vi ny mark för transportinfrastruktur inom offentlig-privat samverkan i Storbritannien där vi hittills varit framgångsrika när det gäller sjukhus och skolor, säger Johan Karlström.

Skanska ska, som del i Connect Plus, ansvara för design, byggande, finansiering och drift och underhåll av ringleden M25 i 30 år för den brittiska vägmyndigheten Highways Agencys räkning. Drift- och underhållsuppdraget ska utföras av ett konsortium som består av Balfour Beatty, Atkins och Egis.

Projektet omfattar renovering och breddning av två sträckor på de nordöstra och nordvästra delarna av M25. Sammanlagt ska 63 km byggas ut från tre till fyra filer i vardera riktningen mellan trafikplatserna 16 och 23 samt 27 och 30. I uppdraget ingår utformning och byggande av vägsträckorna inklusive tillfarter och tillhörande kringarbeten som signalsystem, dränering och markarbeten.

Därutöver ingår en omfattande renovering av den 1,2 kilometer långa Hatfield-tunneln på den anslutande leden A1(M).

Byggarbetet inleds i sommar och planeras vara helt slutfört i juli 2012.

M25 som också kallas London Orbital Motorway är en av världens mest trafikerade motorvägar. M25 omsluter hela stor-London.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Fastighetssverige berättar mer.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige