Image
Björn Gustafsson, ansvarig för stadsutveckling på Göteborg Energi.
Björn Gustafsson, ansvarig för stadsutveckling på Göteborg Energi. Bild: Göteborg Energi

Lyfter stadsutveckling under mark

Göteborg Förutom att vara Västsveriges ledande energibolag vill Göteborg Energi även vara en självklar del i stadsutvecklingsprocessen. Bolaget har nyligen lanserat begreppet ”stadsutveckling under mark” och även skapat ett diskussionsforum kring de här frågorna. - Stadsutveckling under mark är en förutsättning för stadsutveckling över mark, konstaterar Björn Gustafsson, programansvarig för stadsutveckling på Göteborg Energi.
Publicerad den 5 Maj 2017
Stadsutveckling under mark - klicka för att förstora! Bild: Göteborg Energi
Stadsutveckling under mark - klicka för att förstora!

Göteborg växer och är inne i ett expansivt skede. De kommande åren ska det byggas oerhört mycket i staden och man pratar om 150 000 nya invånare och 80 000 arbetsplatser och bostäder. För att utbyggnader och etableringar ska flyta på smidigt är det viktigt att även infrastrukturen för energilösning tas med i planeringen i ett tidigt skede.

- Vår roll i stadsutvecklingen är central och framförallt ser vi vilka möjligheter det ger när vi är med tidigt i processen och kan planera infrastrukturen för exempelvis fjärrvärme, fjärrkyla, el, gas och bredband tidigt, så att den planeringen överensstämmer med planeringen för övriga byggnationer, säger Björn Gustafsson.

Genom att Göteborg Energi – som ägs av Göteborgs stad – och även Kretslopp & Vatten, som är den förvaltning som arbetar närmast Göteborg Energi, är med tidigare i planeringsprocesserna kan till exempel onödiga ombyggnationer undvikas.

- Eftersom de här infrastrukturfrågorna påverkar hela systemet i hela staden, ser vi stor potential i att vi är med och arbetar fram planerna. Detaljplanerna är ofta lokala men genom att vi är med i diskussionen kan vi bredda synsättet och därigenom är med och bidrar till att hela processen blir säkrare.

Just nu arbetar Göteborg Energi med förstärkningsarbeten på både norra och södra Älvstranden och man tittar också på ett stort – och i sammanhanget spektakulärt – projekt i form av en ringledning för fjärrkyla från Rosenlund över till Lindholmen och tillbaka via Frihamnen.

- Det handlar om två ledningar, cirka 700 millimeter i diameter, som ska gå med god marginal under muddringsdjup.

För att få ett ökat fokus på stadsutveckling under mark har Göteborg Energi tagit initiativ till en ny mötesplats kring de här frågorna.

- Vi vill att dialogen inom stadsutveckling ska bli en naturlig del i samhällsplaneringen och ser att ett tätt samarbete mellan olika aktörer inom stadens är a och o för att vi ska lyckas tillsammans.

- För att öka dialogen och samarbetet med andra aktörer inom staden har vi börjat med att bjuda in Stadsbyggnadskontoret, Fastighetskontoret, Trafikkontoret, Kretslopp & vatten, Älvstranden Utveckling, Framtidenkoncernen och Park- och Naturförvaltningen till en gemensam mötesplats där vi diskuterar just de här frågorna. Sedan i november har vi haft tre träffar och alla har varit väldigt positiva. Det har blivit en del aha-upplevelser för oss alla, säger Björn Gustafsson.

- Vi är helt klart på rätt väg, och alla som deltar i samtalen ser Stadsutveckling under mark som ett sätt att underlätta att nå stadens gemensamma mål – vi måste helt enkelt samarbeta ännu mer!

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tronskifte i Nivika

Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige