En utgångspunkt för arbetet med förslagen har varit att underlätta den landsbygdsutveckling som inte negativt påverkar natur och friluftsliv längs Sveriges stränder. Naturvårdsverket redovisade på måndagen förslagen på regeländringar till regeringen.
- Vi tycker att förslagen är en bra avvägning mellan att ge större möjligheter till byggande och att upprätthålla syftet med strandskyddet - att inte påverka natur och friluftsliv negativt, säger EvaLinda Sederholm, chef på Naturhänsynsenheten.
Dagens regler säger att ett LIS-område (LIS = landsbygdsutveckling i strandnära läge) ska ha en ”begränsad omfattning”.
Naturvårdsverket föreslår att områdena ska avgränsas utifrån syftet med strandskyddet – vilket leder till att områdena kan bli större men ändå vara anpassade till de värden som finns på platsen.
Nuvarande restriktivitet som gäller för att tillämpa LIS-reglerna i eller i närheten av tätorter specificeras till att gälla för ”större tätorter”. För övriga tätorter tillämpas bara de vanliga LIS-reglerna.
Även inom ett utpekat LIS-område krävs särskilda skäl för att upphäva eller ge dispens från strandskyddsreglerna. Inom LIS-områden får landsbygdsutveckling idag beaktas som ett särskilt skäl. Förslaget innebär att även ”upprätthålla landsbygdsutveckling” kan vara ett särskilt skäl.
- I många områden handlar behovet av landsbygdsutveckling inte direkt om tillväxt utan om att kunna behålla de värden, till exempel samhällsservice, som finns på orten. För att fånga upp detta föreslår vi att sådant som kan bidra till att hejda en försämring eller tillbakagång kan vara ett särskilt skäl för dispens, avslutar EvaLinda Sederholm.
Bostadsminister Peter Eriksson välkomnar Naturvårdsverkets förslag om ändrade regler.
- Jag hoppas att det här leder till att systemet med LIS kan fungera bättre och bidra till en positiv utveckling på landsbygden Peter Eriksson.
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Ekonomi/Finansiering Fondförvaltaren Peter Norhammar tipsar om tre fastighetsaktier att ge bort i julklapp, där bland annat en storspelare inom logistik borde finnas med på önskelistan. Dessutom blickar han tillbaka på det volatila året och spanar om förväntningarna på fastighetsbörsen under 2025.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.