Image

Kungsleden förlänger räntebindningen

Bolag Kungsleden har förlängt räntebindningen på sin upplåning genom att ingå nya ränteswappar i syfte att stabilisera kassaflöde och förvaltningsresultat under kommande år. Åtgärden finansieras delvis genom att gamla ränteswappar med låg säkringseffekt löses i förtid.
Publicerad den 7 Maj 2018

Kungsleden har ingått nya ränteswappar till ett sammantaget nominellt belopp om fyra miljarder kronor i dagens ränteläge. Härav är tre miljarder så kallade forwardstartande swappar på en treårig löptid med start vid ingången av år 2020.

Ytterligare ränteswappar för 1 miljard i nominellt belopp har ingåtts med omedelbar start och löptid fram till utgången av 2025.

Gamla ränteswappar för nominellt 3 770 miljoner kronor med kort kvarvarande löptid har samtidigt lösts i förtid. Parallellt har andra befintliga swappar förlängts för att ge ett längre skydd mot stigande räntor.

De genomförda åtgärderna reducerar Kungsledens ränterisk. Den omstrukturerade ränteswapportföljen ger Kungsleden ett bättre skydd om den korta Stibor 3-månaders räntan efter 2019 skulle utfalla högre än vad som idag prissätts av räntemarknaden.
Den genomsnittliga räntebindningstiden för upplåning och ränteswappar ökar pro forma per 31 mars 2018 från 2,0 år till 3,1 år. Cirka 60 procent av den sammanlagda upplåningen har därmed en räntebindningstid som överstiger 1 år. Räntekänsligheten uppgår till 3,6 Mkr per räntepunkt efter omstruktureringen jämfört 2,3 Mkr innan.

Detta betyder att marknadsvärdet på ränteswapportföljen skulle stiga med 360 Mkr om räntan på alla löptider skulle öka med 100 punkter (en procentenhet).

Åtgärderna innebär att den genomsnittliga finansieringskostnaden sjunker ytterligare från 2,1 procent till 2,0 procent.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige