Image

Kulturförvaltningen första stora förvaltningen till förorten

Bygg/Arkitektur Nu flyttar Kulturförvaltningen från sitt gamla kontor på Drottninggatan till Rinkeby. De nya lokalerna är ritade av Ettelva Arkitekter i samarbete med systerbolaget Mer och Modifi på uppdrag av Familjebostäder.
Publicerad den 31 Oktober 2014

2013 beslutade Stockholms stad att Stockholms förvaltningar skulle flytta ut från innerstaden för att främja ytterstadens utveckling. Kulturförvaltningen är den första stora förvaltningen som flyttar ut ur Stockholm city till förorten. Samtidigt flyttar Familjebostäders lokalkontor i Rinkeby till fastigheten Kvarnspelet för att samlokaliseras med Kulturförvaltningen.

Projektet omfattar cirka 120 anställda som flyttar till ombyggda lokaler med både effektivare och mer funktionell kontorsutformning. Förvaltningen räknar med att spara cirka fem miljoner kronor om året i lokalkostnader.

Ettelva, Mer och Modifi har analyserat nya arbetsformer, tagit fram koncept för och projekterat Kulturförvaltningens nya kontor, samt anlitats som projektledare för flytten.

Fastigheten Kvarnspelet 4 är belägen mitt på Rinkebystråket och består av cirka 3 800 kvadratmeter fördelat på fem våningar. Byggnaden är ursprungligen ett tidstypiskt bostadshus från 1968 med en prefabricerad stomme och byggdes 1996 om till kontor för bland annat Försäkringskassan och Närpolisen Södra Järva. Sedan Försäkringskassan flyttade ut för cirka fem år sedan har dessa lokaler varit svåruthyrda och till stor del stått tomma.

I ett första steg analyserades Kulturförvaltningens olika verksamheter, dess organisation och specifika behov. Verksamhetsanalysens syfte var att förankra flytten och det nya aktivitetsbaserade arbetssättet samt att vara projektledarstöd till Kulturförvaltningens interna projektledare. Det har varit av stor vikt att verksamhetens personal känt sig delaktiga i processen och får en positiv förändring att se fram emot trots längre resväg och ett radikalt ändrat arbetssätt.

De befintliga lokalerna i Kvarnspelet var planerade för en traditionell cellkontorslösning och kändes omodern, oflexibel och mörk. Utmaningen har framförallt varit den begränsning som byggnaden medfört då den inte från början varit anpassad för kontor, med låga takhöjder, ett bjälklag som varit dimensionerat för bostäder samt den stora ombyggnationen som utfördes 1996. Målet var att skapa ett nytt kontor som både personifierar Kulturförvaltningen på ett modernt sätt och som stärker det nya arbetssättet.

De nya lokalerna har fått en yteffektiv aktivitetsbaserad kontorslösning med en gemensam huvudentré för Kulturförvaltningen och Familjebostäder. Hyresgästerna kommer att dela på flertalet resurser såsom reception, kopiering, konferens-/mötesrum och matsal. Stommen öppnas generellt upp så mycket som möjligt för att få ett maximalt ljusinsläpp och effektiva kommunikationsytor.

Resultatet är ett modernt, aktivitetsbaserat kontor med skräddarsydd inredning som tar tillvara på husets potential.

- Det har varit en lång och spännande process för Kulturförvaltningen som nu äntligen kan flytta in i sina nya fina lokaler. En satsning inte bara på en modern och tilltalande kontorsmiljö utan även på utvecklingen av Rinkeby i stort, säger Peter Morander, uppdragsansvarig arkitekt Ettelva/Modifi.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Tronskifte i Nivika

Bolag Liten milstolpe passerad i bolagets ägande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige